INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pri kraju radovi na zemunskoj pijaci

24.06.2016. | Beobuild

U julu ove godine biće završen drugi deo prve faze rekonstrukcije pijace „Zemun“ i uređenja platoa na Masarikovom trgu. Radovi na obnovi celokupnog prostora počeli su 2011. godine, kada je obnovljeno 3.700 kvadrata na Omladinskom trgu zemunske pijace. Drugi deo prve faze počeo je u martu ove godine i podrazumeva uređenje Masarikovog trga, a planirano je da radovi budu završeni do sredine jula. Tokom rekonstrukcije obnovljeno je preko 2.000 kvadrata pijačnog trga, sa granitnim pločnicima, novim odvodima i slivnicima, kao i uređenim prodajnim prostorom.

Cilj ove višefazne rekonstrukcije bila je modernizacija kombinovane funkcije centralnog gradskog trga sa pijačnom prodajom, čime se vrši unapređenje tradicionalnog načina korišćenja ovog javnog prostora. Po uzoru na druge evropske pijace-trgove, deo Omladinskog trga već ima dvostruku funkciju, pa prostor tokom prepodnevnih sati služi kao moderna pijaca, koja se po završetku radnog vremena uz pomoć mobilnih tezgi transformiše u gradski trg. Takođe, rekonstrukcija treba da estetski objedini prostor čitave pijace i njenih trgova u jednu celinu.

U sklopu rekonstrukcije obnovljene su 152 prodajne tezge sa novim panelnim pokrivkama i pur-penom koja štiti od pregrevaja na letnjem suncu, dok su za izlaganje i prodaju mlečnih proizvoda postavljene 42 nove spoljne rashladne vitrine. Radovi se izvode u fazama kako bi se omogućio neprekidan rad pijace i tokom rekonstrukcije, a tezge su tokom radova izmeštene na prostor ispred zgrade Opštine. Preostaje da se završi i druga faza rekonstrukcije, koja podrazumeva uređenje dela na kome se trenutno nalazi parking. Nažalost, rekonstrukcija nije iskorišćena za uklanjanje reflektorskog stuba i uvođenje osvetljenja prikladnog za autentični ambijent i istorijski kontekst lokacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;