Važna je ušteda energije - izgradnja vetroparkova u Srbiji

19.05.2016. | Tanjug

Jedan od ključnih zadataka nove vlade i resornog ministartsva u oblasti energetike biće usvajanje izmena i dopuna ili donošenje novog zakona o racionalnom korišćenju energije, koji bi trebalo da podstakne energetsku efikasnost i doprinese uštedi energije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je na skupu „Trebaju li Zapadnom Balkanu termoelektrane“ rekao  da je korišćenje uglja sada u Srbiji realnost budući da 70 odsto elekrične energije proizvodimo iz tog energenta.

- Obnovljive izvore energije trebalo bi dovesti na maksimum i ući ozbiljno u sistem energetske efikasnosti budući da Srbija na neodgovoran način troši energiju i troši veće količine energije u odnosu na evropske standarde - rekao je Antić.

On je dodao da je pred nama dosta posla što se te oblasti tiče i da je termosektor sada realnost Srbije budući da 99 odsto zaliha energenata čini ugalj.

 - Mi nemamo alternative izuzev da ugalj pretvorimo u energiju, ali naša obaveza je da to učinimo na odgovoran način i poštujući standarde. Poštujući direktive sremni smo da zadate ciljeve postignemo, da uložimo u zaštitu životne sredine i damo doprinos i podsticaj za potrošnju energije iz obnovljivih izvora - rekao je Antić na skupu u organizaciji Balkan magazina i Biznis i ekonomskog centra iz Beograda.

On je dodao da je korišćenje uglja u Srbiji za sada realnost, ali da će se sprovesti mere za smanjenje zagađenja u energetici.

- Nismo srećni zbog tog odnosa, ali on predstavlja realnost vremena i zemlje u kojoj živimo - kazao je ministar energetike.

On je međutim naveo i da mnoge zemlje u Evropskoj uniji proizvode mnogo više struje iz uglja i kao primere naveo Poljsku sa 150 teravat časova, Nemačku sa 250 i Češku sa 50, dok je u Srbiji ukupna proizvodnja struje 38 teravat časova.

Antić je naveo da će Srbija do 2025. godine završiti uvođenje sistema za otklanjanje sumpor-dioksida i azotnih oksida u proizvodnji struje.

On je dodao i da se u Srbiji očekuju velika ulaganja u vetroparkove i da tokom godine počne izgradnja velikih vetroparkova.

U proceduri je kako je dodao usvajanje finalnih podazakonskih akata  što se tiče obnovljivih izvora energije i da se nada da će oni biti vrlo brzo usvojeni  i usaglašeni sa međunarodnim institucijama, zakonodavstvom i udruženjima investitora.

Ekspert za životnu sredinu Energetske zajednice jugoistočne Evrope Peter Vajda rekao je da izgradnja termoeketrana zavisi od uslova i da bi one prema sadašnjim uslovima trebalo „da izađu iz energetskog miksa“ i da se okrenemo dgovornom korišćenju fosilnih goriva.

To, kako je dodao, donosi velike troškove i u drugim oblastima, a smanjenje emisija zahteva dosta sredstava.

Vajda je rekao i da su u svim zemljama Energetske zajednice u toku pripreme za primenu Direktive o velikim ložištima od 1. januara 2018. godine.

Direktor za strategiju Elektroprivrede Srbije Aleksandar Jakovljević naveo je da treba razvijati obnovljive izvore energije i ocenio da su u toj oblasti skoro sve zemlje regiona u početnoj fazi.

Jakovljević je podsetio da je ovaj region oslonjen na lignit i ugalj i da  je energetika delatnost gde investiranje i projekti traju jako dugo.

Izgradnja vetroparkova tokom ove godine

Početak izgradnje velikih vetroparkova snage 480 megavata očekuje se tokom ove godine, izjavio je Antić.

On je rekao da su u vladinoj proceduri usvajanje finalnih podazakonskih akata koji se odnose na izgradnju velikih energetskih objekata i drugih akata koji se tiču obnovljivih izvora energije.

- To nije glavno pitanje, važno je da su ta akata usaglašena sa domaćim zakonodavstvom, međunarodnim institucijama, i udruženjima investitora - rekao je Antić.

Ti vetroparkovi trebalo bi da se nađu u mreži do kraja 2018., a najkasnije početkom 2019. godine.

On je dodao da su počeli da teku rokovi za izgradnju velikih energetskih objekata.

Prema njegovim rečima, Srbija je stvorila zakonodavni okvir za investicije u obnovljive izvore energije i u veoma kratkom roku uspela  je da dobije 63 megavata iz tih izvora, od čega najviše iz mini hidro i solarnih elektrana, dok je 10 odsto tih megavata dobijeno iz energije vetra, odnosno vetroparkova.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad R 20.04.2018.
Pa zašto zatrpavate Vinču otpadom, tamo je ...
Vladimir 22.03.2018.
Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mo...
nik 21.03.2018.
Po našem običaju, radovi na najprometnijim ...
Darko 20.03.2018.
A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maš...
Mika 18.03.2018.
Da li radite u Stbiji i koja je cena lifta ...