INFONET-468X60-BANNER

Osvajanje najteže deonice ka Egeju

10.05.2016. | I.Mitić | Novosti

- Nazire se siguran kraj izgradnje Koridora 10, najvažnijeg infrastrukturnog projekta za Srbiju - kazala je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona je obišla radove na jednoj od najzahtevnijih deonica budućeg auto-puta, kroz Grdeličku klisuru.

Mihajlovićeva je prisustvovala i svečanosti povodom završetka radova na tunelu „Predejane“ dugog 1.085 metara. Izvođači radova su tom prilikom obećali da će najduži tunel u Srbiji „Manojle“, od 1.808 metara, i poslednji na Koridoru 10, biti probijen do kraja narednog meseca.

www.pixabay.com

Kada radovi na deonici auto-puta kroz Grdeličku klisuru budu završeni vozači će za građevince najtežu trasu prelaziti za samo dva minuta, ali na toj deonici, od 6,7 kilometara, gradi se sve što se u niskogradnji može podići od mostova, preko vijadukta do tunela i samo ona će koštati 53,7 miliona evra. Cela deonica od Grdelice do Caričine doline imaće 108 mostova, ali se trećina od tog broja nalazi na delu od 26 kilometara koji se trenutno gradi.

- Bez mostova i tunela nema ni auto-puteva i zato sam veoma zadovoljan da smo probili i jedanaesti od ukupno 12 tunela na Koridoru 10 - istakao je Dmitar Đurović, direktor „Koridora Srbije“. - On će biti opremljen najsavremenijim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, a do proboja i poslednjeg tunela „Manojle“ ostao nam je još 181 metar.

Izvođači radova na tunelskim cevima u Grdeličkoj klisuri, čija je ukupna dužina oko šest kilometara, kažu da je na ovim poslovima angažovano oko 350 radnika i da su radovi na tunelu „Predejane“, vredni 15 miliona evra, bili jedni od složenijih, jer su se geološki uslovi menjali čak deset puta.

- Sada je sasvim jasno da, probijanjem ovog i tunela „Manojle“, Srbija završava Koridor 10 o kome se priča 30 godina. Kilometar po kilometar puta, tunel po tunel, ova vlada je iza sebe ostavila više od 100 kilometara auto-puta, mnogo tunela i više od 70 mostova. Ovo je pobeda svih građana Srbije, a ispred nas je još mnogo posla kao što je Koridor 11 sa ciljem da se auto-putem dođe do Čačka naredne godine - zaključila je ministarka Mihajlović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;