INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kostolac: Grade prugu do elektrane

03.02.2016. | D. Novković | Novosti

U Kostolcu je u toku izgradnja industrijskog koloseka koji treba da se završi do juna uz ulaganje 16 miliona dolara. Reč je o koloseku dužine 21 kilometar, koji će voditi od železničke stanice Stig do termoelektrane Kostolac B. Njegova gradnja deo je prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Republike Kine, ukupne vrednosti milijardu i 60 miliona dolara.

Glavni projektant je „Saobraćajni institut CIP“, a radove izvodi konzorcijum „Strabag“ iz Beograda, sa partnerima „Vojvodinaput“ i PZP „Zaječar“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Novi kolosek obezbediće jeftiniji dovoz krečnjaka do elektrane, koji će se koristiti u procesu odsumporavanja dimnih gasova, čime će se znatno smanjiti zagađenja životne sredine. Njime će se odvoziti i nusproizvodi - gips i pepeo, oko 50.000 tona komadnog uglja dnevno, kao i ugalj za termoelektranu „Morava“ u Svilajncu. Takođe, novim kolosekom prevoziće se i oprema za izgradnju bloka B3 i rudarska mehanizacija do površinskog kopa „Drmno“.

Osim industrijskog koloseka, prva faza kreditnog aranžmana sa Kinom obuhvata već završene revitalizacije blokova B1 i B2, gradnju sistema za odsumporavanje koja je u toku, kao i predstojeću gradnju pristaništa, koje treba da se završi do kraja ove godine.

Radovi druge faze obuhvatiće gradnju novog termo-bloka B3, snage 350 megavata, i proširenje kapaciteta kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Sve radove prve i druge faze izvodi kineska kompanija CMEC, sem gradnji koloseka i pristaništa, koje izvode domaće kompanije.

Na industrijskom koloseku, koji će imati 26 pružnih prelaza i 13 skretnica, saobraćaće dva para vozova. U planu je da oni dnevno prevezu oko 2.000 tona različitog tereta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;