INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biomasa i kao gorivo toplana

15.12.2015. | Ružica Vranjković | RTS

Srbija se na putu pridruživanja Evropskoj uniji obavezala da udeo obnovljive energije do 2020. sa 23 poveća na 27 procenata. Ogroman potencijal je u biomasi i pokrenuti su projekti za njeno veće korišćenje.

Udeo biomase u energetskom bilansu Srbije je 10 i po procenata. To nije malo, ali se uglavnom koristi kao ogrev u domaćinstvima, što je neefikasno. UNDP sa Ministrstvom energetike već radi na projektima gradnje postrojenja na biomasu u šest gradova.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Nemačka vlada kroz svoju organizaciju za međunarodnu saradnju pomaže srpskim toplanama da preorjentišu grejanje sa mazuta na biomasu.

- Radićemo sa osam opština i osam toplana. Neke od njih su Bajina Bašta, Nova Varoš i Prijepolje, Mali Zvornik i Novi Pazar. Vrlo su veliki izgledi i realne mogućnosti da već sledeće grejne sezone toplana u Bajinoj Bašti pređe na drvnu masu, a u 2017-2018. uz povoljne kredite nemačke razvojne banke KfW preći će četiri opštine – kaže Zorica Krizoli iz GIZ-a.

Analize pokazuju da je grejanje na biomasu tri do četiri puta jeftinije od gasa i mazuta a donosi i druge koristi.

- Za kilogram mazuta potrebno nam je tri kilograma drvne mase. Međutim, govorimo o energentu koji je domaći resurs koji je potpuno obnovljiv. Da je sigurnost u snabdevanju ne zavisimo od uvoza a sa druge strane obezbeđuje otvaranje novih radnih mesta jer kmpletna priprema drvne mase obavljaće se u Srbijim – kaže stručnjak Petar Vasiljević.

Cilj je da se u budućnosti više iskoristi biomasa iz poljoprivrede proizvodnje jer samo u Vojvodini ogromna količina svakodnevno propada.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;