INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Novi vrelovodni kotao u toplani Konjarnik za bolje grejanje

13.10.2015. | Tanjug

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević obišao je toplanu „Konjarnik“, u kojoj su u toku završni radovi na novom vrelovodnom kotlu koji će, nakon probnog rada i garancijskih ispitivanja, biti pušten u rad tokom decembra.

Ilustracija (www.pixabay.com)

„Nikodijević je najavio da će gradski čelnici i narednih dana obilaziti sva gradska preduzeća i proveravati stepen pripremljenosti za predstojeću zimsku sezonu kako bi sve aktivnosti protekle u najboljem redu i sugrađani dobili što kvalitetniju uslugu“, saopštila je Gradska uprava.

- Tokom leta smo se pripremali za predstojeću zimsku sezonu i tada se najviše i ulagalo u gradske sisteme. Ovo je jedna od najvećih gradskih toplana i od 2013. godine u nju je uloženo 480 miliona dinara – rekao je Nikodijević.

Investicijom u novi kotao snage 70 megavata, istakao je, stiču se uslovi za još bolje grejanje sugrađana, kao i mogućnost da se više stanova priključi na sistem i omogući ekološko prihvatljivo korišćenje energije.

- Umesto mazuta, koristiće se prirodni gas, čime ćemo manje zagađivati prirodu i na taj način ispuniti standarde koje zahteva Evropska unija – naglasio je Nikodijević.

Kako je istakao, do sada se u „Beogradskim elektranama“ dosta odmaklo u tom smislu, odnosno ugašeno je mnogo kotlarnica koje su radile na mazut, a na novi pogon su priključene Osnovna škola „1300 kaplara“ i Medicinska škola na Zvezdari.

Toplana Konjarnik, podsetio je, snabdeva i veliki deo centra grada, Vračar, deo Zvezdare, Voždovac i Konjarnik, pa je nadležnima bitno prvi dani, kada počinje grejna sezona, prođu bez većih problema.

- Osim uobičajenih pojedinačnih problema, u ovom trenutku možemo da kažemo da se trud koji su „Beogradske elektrane“ uložile tokom leta u potpunosti isplatio i da će grejanje beogradskih stanova biti kvalitetno – rekao je Nikodijević.

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Goran Aleksić podsetio je da se radovi na novom kotlu privedeni kraju i da je počela faza testiranja i ispitivanja garancijskih uslova.

- Do kraja godine ćemo imati u pogonu najmoderniji vrelovodni kotao sa najboljim ekološkim parametrima. Time ćemo rasteretiti deo kapaciteta u toplani „Konjarnik“ koji ćemo moći da preusmerimo ka drugim potrošačima i stvorimo potrebne uslove za gašenje 16 kotlarnica koje predstavljaju velike zagađivače – naveo je Aleksić.

Što se tiče priprema za grejnu sezonu, dodao je, probe su u toku i svi veći problemi biće rešeni već do kraja današnjeg dana.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;