INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Značaj edukacije u sistemima suve gradnje

03.03.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Povodom pada spuštenog suvomontažnog plafona od gipsanih ploča u Osnovnoj školi „Bora Stanković“ u Vučju, grupacija „Suva gradnja Srbije PKS“ obratila se stručnoj javnosti: projektantima, izvođačima radova, investitorima, trgovcima građevinskog materijala, nadzornim organima i svih ostalim odgovornih licima saopštenjem sa željom da apeluju na što hitniju reakciju za donošenje standarda i tehničkih propisa u oblasti suve gradnje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Velika je sreća da nije bilo dece u objektu prilikom pada plafona i da niko nije stradao. Iskoristili bismo ovaj događaj kao upozorenje i kao povod za konkretnu reakciju, tako da se ovakvi događaji više nikada ne ponove.

Prilikom projektovanja i izvođenja suvomontažnih radova neophodno je pridržavati se standarda, tehničkih propisa i preporuka proizvođača, njihove tehničke dokumentacije i uputstava za primenu. Prilikom ugradnje potrebno je upotrebljavati jedino sistemske komponente i sistemska rešenja proizvođača, sertifikovane od strane najuglednijih građevinskih instituta Srbije i Evrope. Jedino se primenom sistemskih materijala i tehnike ugradnje može obezbediti i garantovati kvalitet izvedenih suvomontažnih radova. Važno je izbegavati upotrebu nesistemskih, nekvalitetnih, neadekvatnih i nesertifikovanih materijala. U osnovnoj školi u Vučju nisu primenjivani sistemski materijali propisani standardima za suvu gradnju.

Nažalost, u Srbiji postoje zastareli standardi u oblasti primene i ugradnje sistema suve gradnje i materijala za suvu gradnju. Apelujemo da se što pre usvoje, objave odgovarajući savremeni standardi i donesu tehnički propisi u oblasti suve gradnje i time obezbedi sigurnost i kvalitet ugrađenih materijala i sistema. Grupacija „Suva gradnja Srbije PKS“ će u tome pomoći i uzeti aktivno učešće. Stručna i šira javnost biće blagovremeno obaveštena o daljim koracima grupacije u cilju rešavanja ovog važnog problema.

Proizvođači sistema suve gradnje konstantno organizuju edukacije i prezentacije na području čitave Republike Srbije i ovim saopštenjem molimo sve zainteresovane da uzmu učešće u njihovom radu.

Kao i do sada, sa neophodnim tehničkim detaljima i uputstvima možete se upoznati iz štampanih brošura, internet stranica proizvođača, e-mail-om ili direktnim kontaktom – navodi se u saopštenju.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;