INFONET-468X60-BANNER

Nova tehnika detekcije korozije može da predupredi curenje cevi

09.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Southwest Research Institute (SwRI) iz Teksasa kreirao je pretvarač nove generacije koji koristi tehnologiju ultrazvučnih talasa za otkrivanje anomalija u cevima, omogućavajući korisnicima da spreče curenja pre nego što počnu. Uređaj koristi tehnologiju Magnetostrictive Sensor® (MsS®) koju je razvio SwRI.

Cevovod

Cevovod (Foto: Pixabay)

Inženjer Sergey Vinogradov, koji je sa kolegama sa SwRI razvio ovu tehnologiju, kaže da je korozija cevovoda koja dovodi do curenja veoma česta i da postoji samo nekoliko metoda za otkrivanje nedostataka pre nego što dođe do curenja. Često se cev popravlja i ponovo pregleda nakon curenja, a oni su razvili tehnologiju koja može dosledno da prati stanje cevi i nadaju se da će sprečiti da uopšte dođe do curenja.

Tehnologija je poznata kao ogrlica magnetostriktivnog pretvarača (Magnetostrictive Transducer - MsT), a razvio ju je SwRI 2002 godine. Ažurirana verzija ima ravan, tanak dizajn koji omogućava da se koristi na cevima u uskim prostorima. U prilagođenim konfiguracijama, može izdržati toplotu preko 200 stepeni Celzijusa. Novi, segmentirani MsT dizajn sadrži osam senzora koji daju transduktoru mogućnost da preciznije identifikuje gde u cevi dolazi do korozije.

MsT ogrlica koristi magnetostriktivne senzore, koji generišu i primaju vođene talase koji se šire duž izdužene strukture, vođeni njenim granicama. Ova tehnika omogućava talasima da putuju na velike udaljenosti sa malim gubitkom energije. U nekim slučajevima, stotine metara se mogu pregledati sa jedne lokacije, iako bi prepreke kao što su spojnice zahtevale dodatni senzor.

Vinogradov ističe da je svaki od 8 senzora nezavisno povezan sa elektronikom, pa se mogu dobiti svi signali vođenih talasa. Algoritmi kombinuju ove informacije kako bi bolje otkrili i locirali anomaliju i aksijalno i obodno, a rast korozije se može pratiti ispitivanjem podataka stečenih vremenom.

MsS sistem može slati podatke na udaljeni terminal putem bežične ili žične veze. Dizajniran je prvenstveno za cevovode za naftu i gas, kako bi se sprečila skupa i štetna curenja pre nego što počnu. Međutim, ovom tehnologijom se ispituju i cevi koje se koriste za vodu, grejanje ili u hemijskim postrojenjima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;