INFONET-468X60-BANNER

Kako iskoristiti ugljenik nastao pri proizvodnji cementa

13.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

CEMEX je našao način da "loš" ugljenik pretvori u "dobar". On je uspešno testirao proces koji pretvara dimne gasove koje emituje cementna peć u ugljenične nanomaterijale. Zbog svojih jedinstvenih mehaničkih, termičkih, električnih i hemijskih svojstava, ugljenični nanomaterijali mogu biti primenjeni u različitim granama industrije, od građevinarstva do biomedicine.

Ponovno uvođenje emisije CO2 u građevinski lanac povećalo bi doprinos industrije kružnoj ekonomiji

Ponovno uvođenje emisije CO2 u građevinski lanac povećalo bi doprinos industrije kružnoj ekonomiji (Foto: Depositphotos)

Tehnologija nastala iz CEMEX-ove interne otvorene platforme za inovacije Smart Innovation bila je jedan od pobednika takmičenja za inovacije 2019. godine. CEMEX je nastavio istraživanja i razvoj koncepta, a nedavno je tim postigao obećavajuće rezultate - stopu konverzije ugljenika od 50% u laboratorijskom okruženju.

Sledeći korak je skaliranje tehnologije u pilot fabrici cementa u roku od godinu dana. Ključni stub CEMEX-ovog vodećeg programa dekarbonizacije Future in Action je otkrivanje i ulaganje u tehnologije podložne skaliranju i inovacije za postizanje neutralnosti ugljenika.

"Ova revolucionarna tehnologija je značajna za CEMEX, ne samo zato što nudi potencijal za komercijalizaciju emisija ugljenika, već zato što pokazuje vrednost naše platforme za pametne inovacije", rekao je Fernando A. Gonzalez, izvršni direktor CEMEX-a. "Put ka neutralnosti ugljenika biće izgrađen inovacijama, a mi ostajemo posvećeni tome da budemo na čelu u razvoju novih kružnih tehnologija i procesa."

Nanomaterijali uključuju visokotehnološke materijale kao što su nanovlakna, nanocevi i grafen, a imaju primenu u nekoliko industrija uključujući elektroniku, automobilsku industriju, vatrostalnu keramiku, poljoprivredu, hemikalije, farmaceutske proizvode, tekstil i građevinske materijale. Dakle, predložena tehnologija može pretvoriti emisije CO2 u proizvod sa dodatom vrednošću, postižući kružni proces koji je ključan za održivi razvoj.

CEMEX istražuje i procenjuje različite primene ugljeničnih nanomaterijala za razvoj materijala na bazi cementa sa novim i naprednim performansama, kao što su mehanička i hemijska otpornost ili termička i električna svojstva. Nova svojstva takođe poboljšavaju održive karakteristike materijala na bazi cementa jer se isti CO2 koji se emituje koristi za poboljšanje performansi. Ponovno uvođenje emisije CO2 u građevinski lanac povećalo bi doprinos industrije kružnoj ekonomiji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;