INFONET-468X60-BANNER

Zapanjujuća žičara u okviru hotela

05.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Špansko ostrvo Gran Kanarija nalazi se u Atlantskom okeanu i treće je po veličini i najpopularnije u Kanarskom arhipelagu. U okviru njege je valiki broj turističkih smeštajnih kapaciteta jer važi za egzotično ostrvo pa se shodno tome i hoteli i vile utrkuju ko će smisliti nešto drugačije i originalnije. Jedan od projekata tiče se renoviranja hotela izgrađenog 70-ih godina prošlog veka. Ramón López-Neira i Beatriz Ciaurri iz Atelier Lopezneiraciaurri Architecture dobili su zadatak da stari hotel pretvore u najmoderniji objekat u ovom području.

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji (Foto: Imagen Subliminal)

Rešenje i intervencija podrazumevaju osavremenjivanje postojeće konstrukcije koja se nalazi uz hotel. Shodno tome osmišljena je žičara jarkih boja u cilju olakšavanja transporta po kosom terenu i to primenom ekološki prihvatljivih energetskih sistema. Postavljanje žičare pod nagibom od 42 stepena završeno je u ranim fazama projekta, čime je omogućen pristup različitim nivoima.

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji (Foto: Imagen Subliminal)

Žičara je u formi metalne konstrukcije sa trouglastim elementima i platformama nalik terasama do kojih su naslagane staze za pristup na šest različitih nivoa. Terase su obavijene žičanom mrežom dok je na dnu postavljena plava podna obloga. Kabine su napravljene od zakrivljenog i ravnog žutog stakla koje je u dva različita stepena transparentnosti. Ove prozirne kabine jarke boje ističu se među belim okolnim fasadama.

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji (Foto: Imagen Subliminal)

Izuzev vizuelnog efekta, projektom se obezbeđuje i energetska efikasnost, odnosno smanjena potrošnja energije u zajedničkim prostorijama hotela. Na krovu se nalaze sistem za pokretanje žičare kao i bazen u kome voda razmenjuje toplotu sa obnovljivim sistemom grejanja. Vazdušna komora formirana u ovom prostoru obezbeđuje ventilaciju i hlađenje za unutrašnje prostore, smanjujući potrebu za energijom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;