INFONET-468X60-BANNER

Spoj tradicionalnih materijala i savremene tehnologije gradnje

28.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Nedavno je završena kupolasta prototip kuća sagrađena tehnikom 3D štampe. Nalazi se u ruralnom delu, između Bolonje i Ravene. Ona je zapravo spoj tradicionalnih materijala za gradnju i napednih građevinskih tehnologija. Izgrađena je od lokalne gline koja je korišćena kao materijal za 3D stampu. Pomoću "Crane WASP", novorazvijenog modularnog sistema 3D štampe, napravljena je održiva dvosobna kuća. Ovo je prva 3D štampana konstrukcija koja je kao input za izgradnju koristila autohtono zemljište.

TECLA - spoljašnjost

TECLA - spoljašnjost (Foto: Iago Corazza/Courtesy MC A)

Iza ovog eksperimentalnog projekta stoji firma Mario Cucinella Architects sa sedištima u Bolonji i Milanu (MC A) koja je izradila prototip, dok je za izgradnju bila zadužena vodeća italijanska kompanija za 3D štampu WASP. Podršku istraživanju pružila je bolonjska Škola održivosti – SOS, centar za postdiplomsku obuku koju je osnovao vlasnik-direktor MC A.

Kuća pod nazivom TECLA, ime je dobila od početnih reči na engleskom jeziku za tehnologiju "TEchnology" i glinu "CLAy". Inspiracija je potekla iz fiktivnog lokaliteta iz romana "Nevidljivi gradovi" Italo Kalvina. Međusobno povezani kupolasti objekti imaju formu koja podseća na gnezdo osa-zidara.

TECLA - unutrašnjost

TECLA - unutrašnjost (Foto: Iago Corazza/Courtesy MC A)

Glina je uzeta sa lokacije na kojoj se gradi, pomešana sa vodom, vlaknima iz ljuske pirinča i vezivom. Upotreba lokalne gline, biorazgradivog materijala koji se može reciklirati, daje kući, odnosno njenom "omotaču" krakatersitike nultog otpada. Kuća je projektovana da u potpunosti funkcioniše izvan mreže zahvaljujući sistemima za prikupljanje kišnice i postavljenim fotonaponskim i solarnim panelima.

TECLA je prvo eko-stanište izgrađeno istovremenim korišćenjem više povezanih štampača, Crane WASP sistem i služi kao primer da je 3D tehnologija sposobna da stvori objekte optimizovanjem procesa gradnje i minimiziranjem upotrebe ljudi i energetskih resursa. U ovom projektu su prvi put istovremeno korišćena dva nezavisna "kraka" za štampanje koji su sinhronizovani u cilju stvaranja konstrukcije.

TECLA - unutrašnjost

TECLA - unutrašnjost (Foto: Iago Corazza/Courtesy MC A)

Objekat je svedene forme nalik pećini ali prozračan sa prevelikim otvorima koji omogućavaju prirodnom svetlu da prodre u unutrašnjost kupole. Sastoji se iz dve kupole. U okviru jedne je veliki dnevni boravak otvorenog koncepta, dok je u drugoj spavaća soba. Opremljena je sa nameštajem koji je dizajnirala firma MC A. 

Crane WASP na licu mesta - izgradnja TECLA kuće

Crane WASP na licu mesta - izgradnja TECLA kuće (Foto: WASP)

Bez obzira što je TECLA projektovana za regiju u severnoj Italiji gde je i realizovana, ova tehnologija 3D štampe stvorena je sa ciljem da bude korišćena u ruralnim područjima u svetu u kojima su prirodne sirovine u izobilju, ali vreme, novac i drugi neprocenjivi resursi nisu. Shodno tome WASP je razvio takozvani "Maker Economy Starter Kit" koji se sastoji od više 3D štampača, složenog sistema biranja, mešanja i korišćenja materijala, omogućavajući zajednicama da iskoriste nove održive tehnologije, prihvaćajući kružnu ekonomiju. 

Osnivač i direktor WASP-a Massimo Moretti sa arhitektom i projektanttom održivog dizajna Mariom Cucinellom sa desne strane

Osnivač i direktor WASP-a Massimo Moretti sa arhitektom i projektanttom održivog dizajna Mariom Cucinellom sa desne strane (Foto: Iago Corazza/Courtesy MC A)

Ovakvi projekti imaju za cilj da ograniče industrijski otpad i ponude održivi model, poboljšavajući dobrobit zajednica.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;