INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekološki beton sa "aktiviranom" glinom

22.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Briga o životnoj stredini i smanjenje zagađenja doprinele su stvaranju proizvoda koji manje štete i koji su podobniji za korišćenje kada je zdravlje u pitanju. Sastav mnogih građevinskih materijala shodno tome u poslednje vreme biva promenjen u cilju da budu ekološki prihvatljiviji. Za proizvodnju standardnog betona koristi se između ostalog i pesak koji je sve deficitarniji, najviše zbog porasta izgradnje betonskih konstrukcija i samim tim povećanja tražnje.

Istraživači iz Centra za napredne materijale na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru sa uzorcima ekološkog betona koji sadrži otpadnu glinu

Istraživači iz Centra za napredne materijale na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru sa uzorcima ekološkog betona koji sadrži otpadnu glinu (Foto: National University of Singapore)

Pesak se koristi kao agregat i kombinuje sa cementom i vodom dajući betonu čvrstoću. Međutim, Izveštaj UN-a za 2019. godinu otkrio je kako su sve veća urbanizacija i razvoj infrastrukture doveli do trostrukog povećanja potražnje za peskom tokom poslednje dve decenije. To je uslovilo da se troši više i brže nego što se odgovorno može proizvesti.

Istraživači su sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) stvorili su novu formulu za čvršći beton koja izuzima pesak i ne samo da uklanja veliku količinu štetnih materijala, već koristi i recikliranu otpadnu glinu. Tim iz Singapura eksperimentisao je tako što je pesak u betonskoj smesi zamenio alternativnim, održivijim materijalom u formi otpadne gline dobijene sa mesta iskopavanja u okolini. Cilj je bio da se zameni što više finog peska u prahu, koji je skup, ima veliki ugljenični otisak i kancerogen je tokom dužeg izlaganja.

Kako bi proizveli ekološki prihvatljiviji beton, naučnici su prvo zagrejali glinu na 700°C što je aktiviralo njen potencijal vezivanja za beton. Otkriveno je da se ova "aktivirana" glina može koristiti za zamenu oko polovine peska u prahu koji se obično koristi u proizvodnji betona. Dobijeni beton je ne samo zeleniji, već je i trajniji, pa bi se mogao koristiti za smanjenje veličine elemenata konstrukcija. Takođe se promoviše i kružna ekonomija jer se otpadna glina pretvara u potencijalni resurs. Njena višestruka upotreba u betonu kao agregata ne samo da može smanjiti ugljenični otisak betona već i smanjiti troškove proizvodnje betona.

Gline niskog kvaliteta ima u izobilju u prirodi pa je ovaj resurs i više nego odličan izbor za nove vrste betona. Svakako, istraživači planiraju da ispitaju i druge otpadne materijale koji bi se mogli koristiti kao betonski agregati i tako lokalni morski pesak zamenio neki drugim.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MORAVACEM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;