INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Talasasta "petlja mudrosti"

16.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ova građevina je u početku trebala da bude samo privremena, ali je klijent Uni-hiku group bio toliko impresioniran njenim odnosom s okolinom i elegantnim linijama da je na kraju izgrađena kao trajna.

Talasasta

Talasasta "petlja mudrosti" (Foto: Jonathan Leijonhufvud)

Ideja o privremenoj konstrukciji pretvorena je u onu koja je dugovečna i po svojoj prirodi održiva zahvaljujući arhitektonskom studiju Powerhouse koji je uradio projekat. U pitanju je talasasta crvena "petlja mudrosti" u formi kontinuiranog prstena koji kao da treperi. Sam oblik petlje je arhetipski i univerzalan sa određenom dozom zagonetnosti ali uz praćenje geometrije.

Talasasta

Talasasta "petlja mudrosti" (Foto: Jonathan Leijonhufvud)

"Petlja mudrosti" nalazi se u Čengduu u KIni i jednim svojim delom prelazi preko krova objekta. Ona je zapravo šetalište dugo oko 698 metara koje se u jednom delu uzdiže i to do 25 metara visine dok se u drugom naslanja na zemlju pružajući spektakularne poglede na okolno zelenilo i daleke planine. Crvena boja je izabrana kako bi se napravio kontrast u odnosu na bujni zeleni pejzaž. Staza je prekrivena gumenom oblogom (gumirani asfalt) koja se koristi za atletske staze, pa je zato prijatna i za trčanje i šetnju.

Talasasta

Talasasta "petlja mudrosti" (Foto: Jonathan Leijonhufvud)

Sa obe strane staze nalaze se površine obložene aluminijskim pločicama. Njih 15.218, svaka jedinstvena sa numeričkim kodom, čine bešavnu "kožu" ove petlje nalik zmiji. LED svetla koja noću osvetljavaju zgradu i funkcionalni elementi, uključujući oluke i rukohvate, pažljivo su sakriveni od pogleda, što daje poseban moderan izgled koji poboljšava elegantnu jednostavnost petlje.

Talasasta

Talasasta "petlja mudrosti" (Foto: Jonathan Leijonhufvud)

Ispod određenih delova crvenog krova nalaze se izložbeni prostori koje karakteriše topla, prirodna atmosfera jer su plafoni od drveta a zidovi od stakla "otvoreni" ka okolini. Stakleni deo fasade se proteže do 13 metara visine sa staklenim armaturnim rebrima.

Talasasta

Talasasta "petlja mudrosti" (Foto: Jonathan Leijonhufvud)

Zahvaljujući ovakvoj"“otvorenosti" briše se granica između unutrašnjeg prostora i spoljašnjosti, povezujući se još više sa prirodom i okruženjem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;