INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fasada od ojačanih vlakana

03.09.2018. | India Block | Dezeen

Preklopljena fasada zgrade „Kolon One & Only Tower“ u Seulu koju je projektovala firma Morphosis napravljena je od visokotehnoloških vlakana koja se koriste za izradu pancirnih prsluka.

Thom Mayne, osnivač firme Morphosis i dobitnik Pritzkerove nagrade, radio je sa korejskim proizvođačem tekstila firmom Kolon, kako bi stvorili novi istraživački objekat u čiju će fasadu biti ugrađeni ovi novi materijali visoke tehnologije.

Kolon One & Only Tower

Kolon One & Only Tower (foto: Jasmine Park)

„Saradnja sa kompanijom kao što je Kolon, čiji se rad takođe temelji na inovacijama, nam je omogućila da „pritisnemo“ granice kada su u pitanju materijal, tehnologija i dizajn, kako bi se stvorila zgrada koja je vizuelno upečatljiva i održiva", rekao je Mayne.

Aramid, materijal koji je Morphosis izabrao za povezivanje sistema nadstrešnica su ojačana vlakna proizvedena od strane firme Kolon koja imaju pet puta veću čvrstoću od gvožđa. Koriste se za izradu pancirnih prsluka ali i delova aviona.

Kolon One & Only Tower

Kolon One & Only Tower (foto: Jasmine Park)

Bez vidljivih konstrukcija podrške, izgleda kao da preklopljena fasada lebdi iznad zastakljene spoljne strane glavne fasade koja se nalazi na zapadu, koja gleda na Magok park, centralni deo novog tehnološkog okruga u Seulu.

„Novi istraživački i razvojni centar za Kolon postavlja standard za održivi razvoj i izgradnju u novom okrugu Magok", rekao je glavni arhitekta Eui-Sung Yi.

Kolon One & Only Tower

Kolon One & Only Tower (foto: Jasmine Park)

„Inspirisani Kolonovom slojevitom odećom za ekstremne vremenske uslove, naš tim je radio sa inženjerima i proizvođačima kako bi primenili taj sistem „vertikalnih slojeva“ na naš projekat što je bio izazov zbog konvencionalnog pristupa kreiranju nadstrešnica ali se time poboljšala i održivost zgrade", rekao je.

Pored fasade koja sama pravi zaklon od sunčeve svetlosti „Kolon One & Only Tower“ poseduje još karakteristika održivog dizajna. Tu su još solarni paneli i zeleni krovovi, a postigao je i LEED Gold sertifikat.

Kolon One & Only Tower

Kolon One & Only Tower (foto: Jasmine Park)

Morphosis je koristio reciklirane materijale gde je to bilo moguće i prikladno i „BubbleDeck“ tehnologiju koja koristi 30% manje betona od standardnih ploča dodavanjem plastičnih kuglica u materijal. Tri laboratorijska krila su premošćena u sklopljenom volumenu, u okviru kojeg su smeštene konferencijske sale i društvene prostorije za osoblje. Prizemlje je dostupno javnosti i ovde su smeštene prostorije za posetioce koje omogućavaju interakciju sa brendom Kolon.

Centralni atrijum se proteže 100 metara kroz centar glavne zgrade i uzdiže na visini od 40 metara sa prozirnim panelima koji omogućavaju prirodnom svetlu da uđe unutar zgrade.

Kolon One & Only Tower

Kolon One & Only Tower (foto: Jasmine Park)

Bazirano na Španskim stepenicama u Rimu, veliko centralno stepenište se spušta kroz hodnik. Obloženo je sa 400 panela gde je svaki dugačak osam metara.

Stepenice su osmišljene da deluju kao „vertikalno dvorište" tj. mesto gde za zaposleni susreću sa drugima i organizuju okupljanja na kraju godine.

Kolon One & Only Tower

Kolon One & Only Tower (foto: Jasmine Park)

Radnicima u istraživačkom objektu su dostupna dvorišta na otvorenom i krovne terase gde se mogu odmoriti na svežem vazduhu.

Morphosis, koji ima kancelarije u Los Anđelesu, Njujorku, Šangaju i Seulu, trenutno radi na projektu umetničkog muzeja u Kaliforniji i veoma visokog nebodera u Šendženu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;