INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Skriveno osvetljenje

21.06.2018. | Arch Daily

Pažljivo projektovano ili u potpunosti prepušteno fukcionalnosti, osvetljenje može biti odlučujući faktor kada se govori o kvalitetu prostora, utičući na način na koji ga korisnik opaža i naseljuje.

Iako se smatralo da je objekat nezavisan od većine arhitektonskih elemenata, rasveta je često u korelaciji sa zidovima, plafonima i podovima, skrivajući se u potpunosti sve dok ne zatreba. Kako suptilno osvetliti konstrukciju da istovremeno odaje impresivni utisak?

Slika 1. Skriveno osvetljenje (foto: Arch Daily)

Ugrađeno osvetljenje

Kroz suptilne perforacije u zidovima zgrada, svetlost se reflektuje od materijala i potpuno je integrisano u njega. Ovaj „svetlosni rez" može se razlikovati po širini i dužini, pružajući različite svetlosne efekte na površinama.

Slika 2. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

Linearno osveljenje

Ovaj sistem poboljšava i ističe dužinu prostora, neprestano ga osvetljava ili virtuelno deli popreko. Pored toga, može funkcionisati kao putokaz za kretanje ljudi.

Slika 3. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

Trakasto osvetljenje

Ove ugradne svetiljke su skrivene od pogleda kako bi istakle arhitektonske ili pejzažne elemente, unutra ili na otvorenom. Kao i u prethodnim slučajevima, mogu služiti kao vodilje tokom noći.

Slika 4. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

Tačkasto osvetljenje

Takođe obezbeđuju slične karakteristike kao i prethodni sistem, naglašavajući zidove, podove ili plafone. Svetiljke su izrađene od nerđajućeg čelika kako bi izdržale različite vremenske uslove.

Slika 5. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

Svetlosni konstruktivni elementi

Ova inovativna „svetlosna opeka" osvetljava fasadu iz same fasade. Svetlosni konstruktivni elementi ugrađeni su u sam zid, pa tako po izgledu imamo imitaciju tradicionalne opeke. Mogu se nalaziti u sredini ili uglu konstrukcije, a takođe mogu biti ugrađeni ili postavljeni u okviru zakrivljenih zidova.

Slika 6. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;