INFONET-468X60-BANNER

Veštačko ostrvo koje proizvodi obnovljivu energiju

10.01.2018. | India Block | Dezeen

Veštačko ostrvo okruženo vetroelektranama u središnjem delu Severnog mora moglo bi da pomogne da se dovede veća količina obnovljive energije u Evropu do 2050. godine.

Holandska energetska kompanija TenneT tvrdi da njeni planovi za projekat „North Sea Wind Power Hub“ imaju potencijal za snabdevanje 70 do 100 miliona Evropljana sa obnovljivom energijom za nešto više od 30 godina.

Planom su uključene države članice Evropske unije i uskoro bivša članica Velika Britanija, u cilju saradnje i trgovine sa offshore vetroelektranama povezanim sa veštačkim ostrvima koje pružaju ekonomičniju platformu za isporučivanje obnovljive energije na kopnu.

Slika 1. „North Sea Wind Power Hub“ (foto: TenneT)

Nazvana „Power Link Islands“ ova veštačka ostrva ili tvorevine obezbeđivale bi trajnu infrastrukturu za održavanje offshore vetroelektrana. Moli bi se dodati modularni elementi koji bi omogućili skladištenje komponenata vetroagregata, platforme nalik stazama za sletanje aviona, stambeni obkjekti za zaposleno osoblje i kovertori električne energije.

Trenutno su projekti vetroelektrana ograničeni geografijom i tehnologijom. Vetroelektrane blizu obale ne mogu da daju potreban kapacitet zahvaljujući smanjenim brzinama vetra i ograničenom prostoru, a one dalje od obale su skupe za održavanje.

Slika 2. „North Sea Wind Power Hub“ (foto: TenneT)

Ostrvo bi omogućilo da vetroelektrane budu offshore

Ostrvo bi obezbedilo sigurnu bazu za tehnologiju koja bi mogla da preuzima prikupljenu energiju iz okolnih vetroelektrana putem AC kablova ili je pretvoriti u DC kako bi se transferovala na električnu mrežu na kopnu.

TenneT kaže da će ostrvo „delovati kao pauk u Severnom moru zbog mreže offshore vetroelektrana i međunarodnih veza" što bi moglo da poveća efikasnost veza između vetroelektrana i kopna od 40% do punih 100%. Korišćenje centara za povezivanje omogućilo bi zemljama da trguju obnovljivom energijom preko svojih granica.

Holandska kompanija je izdvojila Dogger Bank koji se nalazi 78 milja od engleske obale, kao jednu od takvih pogodnih lokacija za povezujuće energetsko čvorište.

Dogger Bank je centralna tačka između zemalja Severnog mora (Holandija, Belgija, Velika Britanija, Norveška, Nemačka i Danska), sa visokim brzinama vetra i relativno plitkom vodom, što bi smanjilo troškove izgradnje ostrva.

Preliminarno snimanje područja kako bi se procenio rizik za morsku floru i faunu koje je napravila kompanija TenneT pokazalo je da „obe varijante nose potencijalne rizike za životinje i biodiverzitet".

Slika 3. „North Sea Wind Power Hub“ (foto: TenneT)

Projekat „Power Link Islands“ bi mogao da pomogne Evropi da zadovolji ciljeve za obnovljivim izvorima energije

TenneT tvrdi da velike količine obnovljive energije potrebne za ispunjavanje ciljeva EU nisu dostupne bez međunarodne saradnje i iskorišćavanja efikasnosti ekonomije obima.

Pretvaranjem Severnog mora u distributivno čvorište, tranzicija Evrope ka obnovljivoj energiji bi mogla dosta da se olakša. Trenutno, Strategija EU 2050 vezana za energiju, postavlja cilj smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte za 85 do 90 procenata, u poređenju sa nivoima iz 1990. godine.

U planu koji je postavila kompanija TenneT je da se ide korak po korak. Shodno tome, holandske oblasti gde su vetroelektrane Borssele, Hollandse Kust i Hollandse Kust kreću sa radom 2023. godine, kada će se razviti offshore područje IJmuiden Ver.

Nakon toga bi se moglo pregovarati o mogućoj saradnji između IJmuiden Vera i britanskih područja vetroelektrana East Anglia, koji zahtevaju interkonekciju u formi „Power Link Islanda“. TenneT procenjuje da će ovo biti realizovano između 2025. i 2050. godine, a ostrvo izgrađeno između 2030. i 2050. godine.

Slika 4. „North Sea Wind Power Hub“ (foto: TenneT)

Sporazumi koji su već potpisani sa „North Sea Wind Power Hub“ konzorcijumom

Ugovore su već potpisali članovi ovog Konzorcijuma, koji uključuju TenneT, Gasunie i Luka Roterdam iz Holandije, Energinet iz Danske i TenneT TSO GmbH iz Nemačke.

Najmoćnija vetroturbina ima kapacitet od samo 6 megavata, a do sada su izgrađene vetroturbine kapaciteta 1 gigavata na holandskoj obali.

Konzorcijum ima za cilj da pregovara o ovim međusektorskim vezama između različitih zemalja Severnog mora korak po korak i na taj način izgradi veliko čvorište offshore vetroelektrana kapaciteta 10-30 gigavata.

Slika 5. „North Sea Wind Power Hub“ (foto: TenneT)

Oko polovine teritorije Holandije se nalazi ispod jednog metra nadmorske visine pa se zbog osetljive klime i povećanja nivoa mora, ona pozicionirala u prvom redu na obnovljive izvore energije.

U sklopu rekonstrukcije obale ove zemlje, holandski projektant Daan Roosegaard predložio je pametno rešenje koje generiše kinetičku energiju od vetra.

Širom Severnog mora u Švedskoj, kompanija IKEA pokrenula je rešenje za skladištenje energije koja se dobija od solarnih panela, i koja može da se koristi kada je to potrebno, omogućujući domaćinstvima da smanje oslanjanje na energetsku mrežu.

U Švajcarskoj je Climework otvorio prvu komercijalnu fabriku za „hvatanje“ ugljenika na svetu, koja izvlači CO2 iz atmosfere i prodaje ga kao sirovinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;