INFONET-468X60-BANNER

Toranj za leteće automobile koji pročišćava vazduh

26.12.2017. | Lacy Cooke | Inhabitat

Leteći automobili izgleda da postaju stvarnost. Firma Richard's Architecture + Design (RA + D), na čelu sa arhitektom Richardom Moreta Castillom je već projektovao net-zero toranj koji je infrastrukturni pionir projekat vezan za leteće automobile. Toranj „Smart Power Long“ odnosno kondominijum zgradu koja je planirana za Šangaj, karakterišu platforme za sletanje letećih automobila. Futuristički koncept je „super zelen“, a sudeći prema firmi RA + D karakterisaće ga i vertikalna šuma u kojoj će biti 50.000 stabala i grmova koji će da pročišćavaju vazduh.

Slika 1. „Smart Power Long“ (foto: Richard's Architecture + Design)

Dubai je početkom ove godine započeo testiranje letećih taksija, dok je firma RA + D ukazala na zvaničnike Nevade koji su tražili dozvolu Federalne uprave za vazduhoplovstvo za leteće putničke dronove kao dokaz da futuristička vozila uskoro mogu krstariti nebom. RA + D je prvi došao sa projektom tornja za leteće automobile još 2015. godine sa „Moscow Tower“. Što se tiče izgradnje šangajske kule može se očekivati da realizovacija bude brža od planirane - između 2018. i 2020. godine.

Slika 2. „Smart Power Long“ (foto: Richard's Architecture + Design)

Kondominijumski toranj je inspiraciju dobio iz kineske mitologije - Chinese dragon art. Priključne stanice za leteće automobile će završavati ka spoljašnjosti. Sudeći prema RA + D, zgrada bi prirodno mogla da očistiti vazduh, pošto biljke uzimaju ugljen-dioksid, ali bi takođe mogla da ima i 180 ekstraktora za ugljen-dioksid. Vazduh bi zatim mogao da bude potisnut sa vrha i u zavisnosti od vrednosti promenljive osvijetljen sa LED reflektorom kako bi se stvorio izgled sličan vatri. Kako objašnjavaju iz firne RA + D to bi bio „prvi dimno-hromatski pokazivač koji bi informisati zajednicu u Šangaju."

Slika 3. „Smart Power Long“ (foto: Richard's Architecture + Design)

Projekat „Smart Power Long“ karakterišu i čiste tehnologije, pa će se tu nalaziti i postrojenje za reciklažu vode koje će da koristi tretman ultraljubičaste dezinfekcije. Vertikalna elektrana će se oslanjati na solarnu, hidro, geotermalnu i energiju vetra. Zgrada mešovite namene može da sadrži i kongresni centar, laboratorije za biološko ispitivanje vode reke i stanove.

Slika 4. „Smart Power Long“ (foto: Richard's Architecture + Design)

„Smart Power Long“ je planiran za šangajski Pudong okrug sa budžetom od 600 miliona dolara.

Slika 5. „Smart Power Long“ (foto: Richard's Architecture + Design)

Slika 6. „Smart Power Long“ (foto: Richard's Architecture + Design)

Slika 7. „Smart Power Long“ (foto: Richard's Architecture + Design)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;