INFONET-468X60-BANNER

Kuća od transportnih kontejnera koja podseća na kaktus

04.10.2017. | Adam Williams | New Atlas

Pre nekoliko godina, arhitekta James Whitaker projektovao je kancelariju napravljenu od transportnih kontejnera. Iako je bio zapanjujući projekat, on nikada nije realizovan. Međutim, ove godine je filmski producent koji stanuje u Los Anđelesu video kancelariju online. Inspirisan time što je video, naručio je Whitakeru da napravi solarnu kuću na osnovu svog dizajna ali na velikoj parceli u Joshua Treeu u Kaliforniji.

Slika 1. „Joshua Tree Residence“ (foto: Whitaker Studio)

Iako je Whitaker iz Londona obučen arhitekta, on je takođe i fotograf i digitalni umetnik koji, kako kaže, „koristi računar za kreiranje fotografija stvari koje ne postoje". Ovo objašnjava visok kvalitet njegovih rendera. Dda bude jasno - još nije izgrađena kuća, iako bi trebalo da se počne sa njenom izgradnjom tokom 2018. godine.

Slika 2. „Joshua Tree Residence“ (foto: Whitaker Studio)

„Joshua Tree Residence“ je planirana da bude na brdsko-planinskom području u okviru parcele veličine 36 hektara. Kuća će obuhvatati površinu od oko 200 kvadratnih metara. Originalni projekat kancelarijskog prostora (modeli koji se mogu videti u galeriji) malo će biti izmenjeni i kontejneri će biti podignuti tako da maksimiziraju pogled ili osiguraju privatnost, u zavisnosti od namene sobe.

Slika 3. „Joshua Tree Residence“ (foto: Whitaker Studio)

Unutar kuće će se naći tri spavaće sobe, isti broj kupatila, kuhinja, trpezarija i dnevni boravak. Pored toga, garaža će biti pokrivena solarnim panelima koji će napajati kuću.

„Joshua Tree Residence“ je impresivna luksuzna kuća koja podseća izgledom na veliki kaktus koji se širi. Skeptičnost se javila vezano za toplotne performanse kontejnera jer treba da bude smeštena pustinji. Postavljanje velike metalne kutije u predeo sa toplom klimom će verovatno dovesti do pregrevanja unutrašnjosti i neprijatnosti.

Slika 4. „Joshua Tree Residence“ (foto: Whitaker Studio)

Međutim, ovo ne znači da se transportni kontejneri ne mogu koristiti u ekstremnim klimatskim uslovima. Bitno je samo da njihovo korišćenje ima smisla. Whitaker je upitan o merama koje bi se preduzele da se ohladi kuća.

Slika 5. „Joshua Tree Residence“ (foto: Whitaker Studio)

„Kombinacija svetlih boja spolja kako bi se reflektovala toplota i izolacije visokih performansi će se koristiti za smanjenje toplote", rekao je arhitekta. „Prozori na vrhu kuće će služiti za provetravanje toplog vazduha  ali će biti postavljen i sistem klimatizacije koji će napajati solarni paneli."

Možda bi mogao da se ugradi i bazen kao još jedan zgodan način hlađenja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;