INFONET-468X60-BANNER

Najviši drveni opservacioni toranj koji čisti vodu

15.09.2017. | Dan Howarth | Dezeen

DFA iz Njujorka predviđa montažni drveni toranj za „Central park“ u Njujorku koji bi filtrirao zagađenu vodu iz jezera i pružao pogled na grad.

Privremeni toranj u „Central parku“ biće visok 712 metara i nalaziće u okviru „Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir“. Ovo veštačko jezero obuhvata osminu područja parka i sadrži milijardu galona kontaminirane vode.

Slika 1. Toranj u „Central parku“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Pored toga što snabdeva vodom bazen i „Harlem Meer“, ovo jezero stagnira i ograđeno je zbog svog trenutnog stanja koje je opasno po zdravlje ljudi i životinja", rekao je DFA.

Projekat firme se odnosi na konstrukciju koja sadrži sistem za filtriranje u okviru svoje baze, uz pomoć koga bi se ovo opasno jezero pretvorilo u upotrebljivu vodenu površinu.

Slika 2. Toranj u „Central parku“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Ovim projektom bi se obezbedio niz prstenastih platformi za posmatranje okoline koji bi se nalazili na gornjim nivoima tornja. Tako bi se dobila turistička atrakcija koja bi se ujedno koristila i za proces čišćenja.

DFA predviđa privremeni toranj koji će biti neka vrsta orijentira koji će transformisati jezero u jedno od najznačajnijih urbanih sadržaja u Njujorku", rekao je osnivač studija Laith Sayigh.

Toranj bi bio izgrađen od mreže zakrivljenih, zalepljenih lameliranih drvenih greda, koje bi se proizvele izvan mesta i sastavile za manje od šest meseci.

Slika 3. Toranj u „Central parku“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Zatezni čelični kablovi bi bili ankerovani u betonsku bazu kako bi se dobilo na stabilnosti. Glavni deo tornja bi se sastojao od para spiralnih konstrukcija, sa rampom između dva sloja na visini od 114 do 152 metra.

Pokriven providnim materijalom, njegov spoljni omotač je projektovan da bude više porozan u odnosu na unutrašnje jezgro. Ovo bi posetiocima omogućilo da uživaju u pogledu koji se pruža sa rampe u okviru spiralnog dela, uz mogućnost dostizanja pogleda od 360 stepeni na najvišim delovima platforme.

Slika 4. Toranj u „Central parku“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Vetroturbina na vrhu bi generisala snagu za sistem filtracije i liftove koji bi išli do plarformi za posmatranje. Na vrhu bi se nalazio špic od 34 metra koji bi bio osvetljen i sa njime bi toranj postao najviša drvena konstrukcija na svetu, ukoliko bi se ovaj projekat realizovao.

„„Central Park Tower“ ima potencijal da bude projekat-model za druge gradove koji imaju za cilj rešavanje postojeće infrastrukture, dobijanje opservacionog tornja i podizanje urbanog javnog prostora", rekao je Sayigh.

Slika 5. Toranj u „Central parku“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Central park“ je najposećeniji gradski park u SAD. Projektovali su ga pejzažni arhitekta Frederick Law Olmsted i arhitekta Calvert Vaux. Ustanovljen je 1857. godine a kopletno završen sa sadašnjom površinom od 341 hektara 1873. godine.

Danas se u blizini južnog kraja parka nalaze veoma visoki neboderi za koje Njujorčani kažu da bacaju senke preko zelenih površina.

Ove stambene zgrade uključuju kulu „432 Park Avenue“ koju je projektovao Rafael Viñoly i „Central Park Tower“ delo firme Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, koji će postati najviša stambena zgrada na svetu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;