Ekstremni bazen na vrhu hotela

24.11.2016. | Eleanor Gibson | Dezeen

Stakleni panel koji se nalazi u osnovi konzolnog bazena daje kupačima dramatičan pogled na južnotirolske Dolomite. Projektovala ga je arhitektonska firma NOA.

NOA je projektovala 25 metara dug bazen za hotel „Hubertus“, apartmansko naselje za skijaše i planinare u italijanskoj pokrajini Južni Tirol. Nalazi se u podnožju Kronplatz planine odakle se prostire impresivan pogled na okolne Dolomite - planinski lanac koji čini deo Alpa.

Projektovana da ide 17 metara ispred ulaza u hotel, ova pravougaona konstrukcija je podignuta 12 metara iznad tla i podupreta deblima domaćeg ariša kome je odstranjena kora.

Bazen je postavljen unutar veće konstrukcije sa blago podignutim stranama kako se ne bi ometao pogled, dok se na prednjoj strani nalazi stakleni zid pod uglom. Stakleni otvor u donjem delu konstrukcije ima za cilj da onima koji se kupaju u bazenu pruži osećaj plutanja.

„Položaj bazena koji lebdi 12 metara iznad zemlje, sa ekstremnom ivicom, daje plivačima osećaj da plutaju i da su u bestežinskom stanju negde između neba i zemlje", rekle su arhitekte. „Ovaj utisak je dodatno pojačan prednjim staklom i zastakljenim prozorom na dnu bazena."

Paneli od tamno sivog kamena, kako unutar tako i izvan konstrukcije, imaju za cilj da podsećaju na boje okolnih planina.

„Skrivene ivice bazena u boji antracita, poništavaju jaz između bazena i pejzaža i stvaraju utisak da voda nestaje između bazena i okoline", rekli su iz firme.

Ovo je jedan u nizu ekstremnih projekata koji se odnose na bazene. Pored ovog tu su i bazen koji se proteže između dva nebodera, onaj projektovan preko doline i bazen sa zastakljenim dnom koji podseća na akvarijum.

Bazen se nalazi u krivolinijskom proširenju postojećeg hotela „Hubertus“. Da bi spojili izgled nove i stare konstrukcije, tim je pokriio spoljašnjost kosim stablima drveća. Ova stabla imaju funkciju zaštite od sunca, pregrađuju sobe i štite od kiše.

Zgrada ima polukružne terase sa perforiranim metalnim balustradama.

„Multifunkcionalni fasadni elementi od oguljenih stabala ariša stvaraju optičku vezu između postojećih i novih, dajući ujednačen izgled projektu", objasnile su arhitekte.

Prostorije za relaksaciju i fitnes sa dugim prozorima i zastakljenim krovom sa razređeno raspoređenim drvenim gredama zauzimaju deo konzole. Tamo se nalazi 16 apartmana, sa nameštajem u koliba-stilu, uključujući i peći, drvene pregrade i podove od drveta.

Takođe postoje i dnevni boravak, kuhinja, restorani i novi ulazni prostor.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nik 20.09.2017.
Znaće se, kada se prvo legalizuju svi divlj...
aleks 08.09.2017.
Sefu ispali kljucevi pre asfaltiranja pa da...
V 03.09.2017.
Da li znate ko na domaćem tržištu distribui...
ник 09.08.2017.
Држава гради станове само у Београду и Ново...
Šumadinac 31.07.2017.
Sve se ovo moglo pojednostaviti i pojeftine...