INFONET-468X60-BANNER

Osvetljavaju se mostovi Londona

08.11.2016. | Stu Robarts | New Atlas

Mostovi duž reke Temze u Londonu će biti osvetljeni u okviru projekta javne umetnosti. Najbolje rešenje će biti izabrano kroz „Illuminated River“ takmičenje, a za sada je u uži krug ušlo šest projekata. Cilj projekta je da se korišćenjem nove tehnologije pruži vizuelno izvanredan dizajn.

Za projekat koji je pokrenut u junu mesecu izdvojeno je 10 miliona funti. On će uključivati 17 mostova od Čelzija do Londonske finansijske četvrti koji će biti osvetljeni slaveći reku i dajući doprinos londonskom „noćnom životu i ekonomiji“.

„Od osnivanja Londona, moćna Temza je glavna gradska arterija koja povezuje sever i jug, istok i zapad, podstiče poslovne i rekreativne aktivnosti", objašnjava predsednik Illuminated River Foundation, Hannah Rothschild. „Ali noću, reka postaje tamno mesto gde samo mali broj ljudi uživa, što je u suprotnosti sa ambicijom da London bude grad koji će biti aktivan i živ 24 časa dnevno. Ovaj projekat će doneti svetlost, energiju, lepotu i rekreaciju na reku i poput prekidača kojim se pali svetlo „upaliti“ tj. transformisati grad noću".

Prvi predlog koji je ušao u uži izbor je pod nazivom „Blurring Boundaries". Podrazumeva da svaki od mostova ima svoju posebnu instalaciju. Cilj ovoga je da se mostovi slave kao centralno mesto koje u Londonu povezuje bukvalno ali i preko „čula“. Pored mostova tu će biti i paviljoni kao što su vidikovac-kule, lođe i nova mesta za posmatranje.

"The Eternal Story of the River Thames" ima za cilj preusmeravanje pažnje na reku kao prirodno bogatstvo Londona pre nego na delove koje je čovek gradio. Podrazumeva osvetljenje sa donje strane mostova koje se pali za vreme oseke i rasveta na mostovima koja se pokazuje u punom sjaju za vreme plime.

"Synchronizing the City: Its Natural and Urban Rhythms" predlog takođe traži da se istaknu prirodi ciklusi reke. U sumrak, rasponi mostova postepeno bi se popunjavali svetlom iz svojih unutrašnjih strana, nakon čega bi zraci svetlosti išli u vazduh ka centru svakog mosta. Tajming bi bio podešen u zavisnosti od geografske lokacije svakog mosta i rotacije Zemlje.

Leo Villarealov predlog „Current" podrazumeva šarenu interaktivnu rasvetu koja bi krasila svaki most, kao i komercijalnu rasvetu instaliranu na obale reke. Na taj način bi se razvilo partnersto za pružanje dodatnih instalacija.

Predlog "A River Ain't Too Much To Light" podrazumeva da se mostovi postepeno osvetljavaju kako odmiče dan i da budu postavljene bandere u reci koje će obeležavati svoj put. Bandere će biti manje ili više vidljive u zavisnosti od visine plime i biće urađene reprodukcije originalnih bandera iz celog sveta, kako bi se odrazila mešavina kultura u Londonu.

Poslednji predlog koji je ušao u uži izbor je „Thames Nocturne" koji podrazumeva „traku od svetlosti“ koja povezuje Čelzi sa Wappingom. Svetlo bi sijalo dvosmerno od mosta do mosta. Krivudanje svetlosnih snopova bi reagovalo na ponašanje reke na osnovu merenja u realnom vremenu, potom bi „raslo“ i „opadalo“ poput vode i plime.

Ovih šest predloga je izabrano od ukupno 105 od strane nezavisnog žirija. Drugi žiri, uz pomoć tehničkog savetodavnog panela, izabraće pobednika, što bi trebalo da bude objavljeno 8. decembra. Predlozi će biti izloženi tri nedelje, počevši od sutra u okviru „ Illuminated River Exhibition“ u londonskom Royal Festival Hallu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;