INFONET-468X60-BANNER

Od cilindričnog skladišta do gradske ikone

21.10.2016. | WAN

Ovaj projekat transformacije stare industrijske zgrade pokazuje šta se sve može postići kada se iskoristi malo mašte.

Pobedničko rešenje Laboratorije za vizionarsku arhitekturu (LAVA) za energetski park i zgradu za skladištenje energije u Heidelbergu u Nemačkoj će početi sa realizacijom tj. izgradnjom 2017. godine. Projekat se radi za firmu Stadtwerke Heidelberg.

Postojeći skladišni centar cilindričnog oblika će biti pretvoren u dinamičnu „skulpturu“. Ova „skulptura“, ikona grada postaće centar znanja o održivoj energiji i biće dostupna javnosti. Sa nje će moći da se posmatra grad.

Iz LAVA-e su okupili tim stručnjaka iz Berlina kako bi razvili celokupan koncept. Tim je uključivao stručnjake iz firmi A24, Bela Void, Priedemann i TRANSSOLAR.

Tobias Wallisser, direktor LAVA-e rekao je: „Naša polazna tačka za koncept je sledeća: „Kako mogu parametri vezani za tranziciju energije, decentralizaciju, umrežavanje, fleksibilnost i prilagodljivost biti vidljivi u dizajnu? Kako može prilagodljiv, dinamičan sistem biti stvoren bez ekstremne tehničke kontrole?"

Rešenje proizašlo iz laboratorije LAVA je višeslojna fasadna struktura, inspirisana geometrijom iz prirode - lišćem, paukovom mrežom i kožom gmizavaca. Rezultat je dinamična površina koja se stalno menja usled svetla i senki, pretvarajući zgradu u svetionik novog energetskog režima.

Unutrašnji omotač koji obavija zgradu je u različitim nijansama plave boje. Nagnuti eliptični prstenovi postavljeni oko cilindra nastavljaju se ka spoljnoj fasadi, zaokružuju konstrukciju i dramatično idu do vrha. A mreža kablova između čeličnih prstenova formira spoljni fasadni sloj.

Oko 20.000 ploča u obliku dijamanata od tankog nerđajućeg čelika su zakačene jednostavnim elastičnim vezama u ovu čeličnu mrežu koja im omogućava da se zavrnu do 90 stepeni pod uticajem vetra.

„Ovaj broj ploča odgovara broju domaćinstava koji koriste energiju iz mreže", rekao je Wallisser, „a to ujedno predstavlja vizuelniu oznaku uticaja novih tehnologija."

„Kompleks uzajamnog kretanja svetla i senki stvaraju sunce i vetar. Nije potrebno korišćenje dodatne energije ili komplikovane tehnologije."

Noću je unutrašnji omotač osvetljen plavom, zelenom i belom bojom sa LED lampama montiranim ispod stepenica. Posetioci će tom prilikom moći da dožive uzbudljivo iskustvo.

Pristupni most, fasada i elementi za prenošenje znanja su dizajnirani kao čelični elementi različitih veličina ovalnog oblika sa različitim orijentacijama.

Posetioci će moći da dobiju različite informacije koje ih zanimaju širom trodimenzionalnog energetskog parka. Moći će da se informišu o izazovima vezanim za tranziciju energije u gradu Heidelbergu, do tehničkih detalja vezanih za preduzeće Stadtwerke i obnovljivih izvora energije na tom mestu.

Sa visinom od 56 metara termalni skladišni kompleks će biti jedan od najviših objekata u Heidelbergu. Kompenzovanje jaza između proizvodnje i potrošnje toplotne energije u gradu će biti ključna komponenta primene obnovljivih izvora energije.

Wallisser je dodao: „Naše novo „skladište znanja" zamenilo je cisternu za gas koja je 1950-ih bila simbol energetske politike. To skladište će biti snažan simbol tranzicije ka obnovljivim izvorima energije."

„Dizajn prikazuje ponovno istraživanje iz LAVA-e, našu filozofiju „postići više sa manjim kapacitetima" i pokazivanje da je održiva tehnologija koja se uvodi živa."

LAVA je upravo imenovana za laureat Evropske nagrade za arhitekturu za 2016. godinu za arhitekte koji imaju uočljiv novi put i pravac u arhitekturi koja je duboko humana i posvećena prosleđivaju principa Evropskog humanizma.

Projekat Laboratorije za vizionarsku arhitekturu (LAVA), pored ostalih koji su ušli u uži izbor, će biti izložen u okviru IBA (International Building Exhibition) u Heidelbergu, pokazujući upotrebu održive energije. Ovaj događaj je u toku i trajaće do 22. oktobra 2016. godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;