INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Umetnost spajanja japanske tradicionalne stolarije

13.10.2016. | Patrick Lynch | Arch Daily

Vekovima pre pronalaska vijaka i zakivaka, japanski majstori su koristili složene, čvrste spojeve za spajanje komada drveta za formiranje konstrukcija i greda. Time su pomogli da se stvori jedinstvena japanska tehnika koja se još uvek može videti u delima modernih majstora kao što je Shigeru Ban.

Međutim, ove tehnike su često pažljivo čuvana tajna u okviru porodica koje se bave stolarskim zanatima i nedostupne su za javnost. Čak i kada su spojevi počeli da se dokumentuju u knjigama i časopisima, njihov dvodimenzionalni prikaz i dalje je bilo teško vizualizovati i nije se mogao naći način na koji bi se na najbolji mogući način mogao obuhvatiti i prikazati.

To je bilo do pre nekoliko godina, kada je mladi Japanac koji radi u oblasti marketinga u automobilskoj industriji počeo da prikuplja literaturu iz oblasti stolarije kako bi je iskoristio za stvaranje svoje 3D, animirane ilustracije.

Uz pomoć softvera „Fusion360“ i svojih veština za obradu drveta koje je sam savladao, počeo je da kreira animacije spajanja elemenata i postavlja ih na svoj twitter nalog.

Na nalogu sada ima 80 postova o različitim tehnikama, neki se odnose na samospajanje, neki na formiranje uglova, neki su za kreiranje greda. Složeni rezovi u drvetu povećavaju površinu kontakta i, usled trenja, spojni elementi od drveta ostvaruju čvršću vezu.

U moderno doba, složeni rezovi potrebni za stvaranje ovih spojeva su jednostavno postali preskupi da bi se opravdala njihova upotreba u standardnoj arhitekturi. Ali sa porastom upotrebe CNC mašina i tehnike izrade 3D-štampe, nije teško zamisliti budućnost u kojoj su ove tehnike ne samo pristupačne, već i pouzdane.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;