Instalacija sa „listovima“ koji se menjaju u zavisnosti od godišnjeg doba

12.07.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Od onih čije inovacije uključuju „svetlosne recepte“ za unutrašnji prostor, unutrašnju LED navigaciju i LED-ugrađene tepihe, očekuje se da imaju prilično kitnjasto osvetljenje u svojim kancelarijama. To i jeste tako. Sedište firme Philips Lighting ima novu nadstrešnicu izgrađenu od 1.500 „listića“ koji služe da se promeni scenario osvetljenja tokom dana i godine.

Veštačko drvo je instalirano u atrijumu sedišta Philips Lighting u Ajndhovenu u Holandiji. Svrha atrijuma je, naravno, da poželi dobrodošlicu ljudima koji ulaze u zgradu, ali i da bude „domaćin“ izložba, susreta i javnih okupljanja. Projektovano od strane arhitektonske firme LAVA, u partnerstvu sa arhitektama iz INBO i JHK, drvo pokriva celokupni plafonski prostor.

Instalacija je zasnovana na konceptu filtriranja svetlosti kroz krošnju drveta i pokazuje niz svetlosnog ponašanja koja se dešavaju u određenim situacijama, kao što su refleksija i difuzija. Postoji i korisnički interfejs preko kojeg je moguće ručno promeniti postavke instalacije, ali je moguće isprogramirati da se automatski pokreće kao odgovor na različite stimuluse. Jednostavna veštačka inteligencija menja profil osvetljenja kao odgovor na doba dana, sezonu i sam fizički prostor, između ostalih faktora.

Ovo je kako kažu u firmi LAVA, projektovano tako da radnici mogu da dožive promene u svetlu tokom vremena koje bi inače propustili jer su zatvoreni u kancelariji i da prikupe energiju i opuste se tokom dana svi oni koji u njoj borave. Mnoštvo aspekata osvetljenja se menja, kao što su intenzitet, brzina, ritam i dezen. Neki od primera efekata su da se može stvoriti energija nalik sunčevoj poput one jutarnje ili da se dobije utisak oblačnog vremena ili čak da ptice lete iznad.

„Svetlo je očigledno bilo glavni pokretač, ali dizajn firme LAVA prevazilazi samo prikazivanje tehničkih rešenja - istražuje se dublje razumevanje prirode svetlosti“, objašnjava direktor firme LAVA Alexander Rieck u svom saopštenju. „Svetlo je vidljivo samo ljudskom oku kada se odražava na nečemu, tako da skulptura daje oblik i vidljivost svetlosti.“

Ukupno 1.500 listića ili pločica, veličine 600 x 600 mm visi sa plafona pomoću žice. Svaka ima reflektujuću površinu na zadnjem delu tako da može da doprinese igri svetlosti i senke. Na ovaj način, paneli filtriraju i odražavaju prirodnu svetlost iz atrijuma sa bočnih i krovnih prozora. Svi paneli imaju svojstva apsorpcije zvuka da bi se poboljšala akustika atrijuma, dok trećina panela takođe emituje svetlost. Instalacija uključuje još 50 reflektora.

Projekat je započet u julu 2012. godine, a završen je u maju ove godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
solis 14.07.2018.
Novi Sad je malo ispod radara, ali gradi se...
w 11.07.2018.
Koliko MHE je izgradjeno u evropskoj uniji?...
Goran 07.07.2018.
Molim Vas da mi odgovorite da li neko u Srb...
mirko 07.07.2018.
Mogu li sa namenskim OSB plocama natkriti t...
Elmer 06.07.2018.
Pozdrav jedno laičko pitanje - ukoliko se o...