Drvena pasarela u Parizu

06.07.2016. | Arch Daily

Jednostavna i vitkog oblika, „Claude Bernard“ pasarela se elegantno proteže nad bulevarom Peripherique između Obervilija i Pariza. Ova lučna drvena konstrukcija, skoro 100 metara dugačka, povezuje „Parc du Millénaire“ sa „Claude Bernard“ urbanom zonom u razvoju, dajući samom mestu obeležje. U ovoj četvrti koju karakterišu brze promene, koja pripada severoistočnom delu regiona Ile-de-France, stambeni blokovi i zgrade stoje rame uz rame sa bioskopom, staračkim domom, vrtićem, školom, sportskim objektima, transportnim višenamenskim čvorištem (uključuje RER E brzu tranzitnu liniju, četiri autobuske linije,  trasu tramvajskih linija 3 i T8), parkom i trgovačkim centrom. Ova razvojna raznolikost je diktirala novi pristup razmatranju urbane gustine, multifunkcionalnosti i kompaktnosti, dodatno naglašavajući ukupan ekološki pristup koji je u skladu sa ciljevima akcionog plana grada Pariza. Jedna promena dovodi do druge: gradska obilaznica je promenila status i ona je sada zamišljena kao urbani bulevar. Veličina ovog izazova je u tome da se podrži ova lokalna dinamika kroz obezbeđivanje pasarele. Ovo je više od obične konstrukcije koja služi za premošćavanje, ona je tu da ujedini i ima simboličku funkciju. Oko ovog ostvarenja su se savršeno dogovorile arhitekte, iz firme DVVD.

Tehnički projekat pasarele uključuje ograničenja koja nisu neuobičajena. Zahtev da saobraćaj bude što manje u zastoju, na primer, diktirao je neobičan postupak instalacije: kada su montirani betonski stubovi nosači sa svojim pripadajućim stepenicama sa obe strane, centralni deo, potpuno opremljen sa svojim drvenim oplatama i brodskim podom, je postavljen na svoje nosače u toku jedne noći. Ovaj naporan posao uključivao je korišćenje pokretnih dizalica izuzetno visokog kapaciteta, gotovo jedinstvenih u Evropi. Kran je postavljen sa spoljašne strane Bulevara Peripherique, postavljen u rekordnom roku sa brojnim zahtevima za balansiranje da bi povećao svoju nosivost, završio je sa radom na podizanju, a zatim nestao, omogućavajući saobraćaju da nastavi sa normalnim tokom ispod nove konstrukcije za prelaz.

Sa istom idejom optimizacije, luk u kontinuitetu, bez padanja i dizajn metalnih okvira konstrukcije pasarele su izvršeni pomoću sofisticiranih digitalnih alata. Cilj je bio da se olakša konstrukcija, optimizuje budžet, štedi na sirovinama i olakša posao podizanja.

Raspored plana za podizanje u toku noći, 14. maja 2015. godine je planiran u minut od strane glavnog izvođača radova i projektnog menadžera. Instalacija staze je uključivala istovremeno zatvaranje kolovoza na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani Bulevara Peripherique na tri sata - operacija koja nikada nije preduzeta. Ovaj precizni projekat je zamišljen u partnerstvu sa službama Grada Pariza i regiona.

Komentari: 1

Viktor 11.07.2016 09:31:32

Nije drvena, nego čelična (200 tona). Samo je obučena u drvo, a zbog kojeg ne može da se čelik udržava adekvatno.

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 10.11.2017.
Олакшано издавање грађ. дозвола и уређени к...
Шумадинац 10.11.2017.
Ово није могло да се дефинише пре ИКЕА-е, и...
Dusko 08.11.2017.
Moja firma se bavi termoizolacijom i sa pur...
Darko 08.11.2017.
Dokle god se ne krene sa ozbiljnim rušenjem...
Nije bitno ko pokreće ovo bitno je da se ra...