INFONET-468X60-BANNER

14 “radikalnih” građevina za arhitektonski preporod u Španiji

01.06.2016. | Dezeen

Nagradu „Zlatnog lava“ osvojio je „Spanish Pavilion“ na manifestaciji „Venice Architecture Biennale 2016“ ističući 55 projekata koje su kustosi opisali kao radikalniji odgovor na gradnju u Španiji nakon ekonomske krize. Dezeen iz ove grupe predstavlja 14 projekata, u rasponu od adaptirane palate do prilagođenog stana.

House 1014 - H Arquitectes
U prorezu između dve postojeće kuće u Kataloniji, ova kuća ima povezani dvorišni prostor na uskom pojasu zemlje, sakriven iza zida koji spaja dve trošne fasade. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Centro Cultural Casal Balaguer - Flores & Prats i Duch-Pizá
Studio Flores & Prats iz Barselone i Duch-Pizá iz Palme pretvorili su privatnu baroknu palatu u Palma de Majorci u gradski kulturni centar, dodavši unutra betonske i drvene konstrukcije i postavivši kosi krov od cinka. Više o ovome pogledajte ovde.

 

All I Own House - PKMN
Jedinice nalik ormanima sa policama okačene na šine koje im omogućavaju da klize kroz ovaj stan u Madridu stvaraju i daju različit raspored i funkciju malom prostoru. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Casa Luz - Arquitectura-G
„Casa Luz“ je bila jedna od brojnih napuštenih kamenih zgrada u ruralnom delu koja je postala „višak“ nakon odlaska ljudi sa sela, što je dovelo da lokalci zbog nasleđa pokušaju da pronađu nove stanovnike. Iz firme Arquitectura-G obnovili su eksterijer ali potpuno promenili unutrašnjost i dodavali novo centralno dvorište. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Susaloon - Elii Architects
Stolovi, klupe i daska za peglanje su neki od komada nameštaja koji su sakriveni u zidovima ovog malog stana u Madridu. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Studio renovation - MAIO
Arhitekte Anna Puigjaner i Guillermo Lopez pretvorili su ovu bivšu perionicu u mesto za sebe i ostale članove MAIO tima, dodajući dvorište 40 metara dugačkoj zgradi. Ovo mesto služi i kao otvoreni studio dizajnerima i arhitektama. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Museuo de Bellas Artes de Asturias (Fine Arts Museum of Asturias) - Francisco Mangado
Arhitekta Francisco Mangado iz Navare dodao je kristalnu staklenu strukturu iza zidova inače srušene zgrade na severu Španije da bi napravio novu zgradu za „Museuo de Bellas Artes de Asturias“. Nova struktura nalazi se između postojećih zgrada muzeja, između barokne palate „Baroque Velarde Palace“ i kuće iz 17. veka. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Entorno del Templo de Diana - Jose Maria Sanchez Garcia
Ovaj javni trg u gradu Mérida u Španiji, okružuje rimski hram podignut boginji Diani, sa dvospratnom betonskom platformom za posmatranje. Trg ima zemljani pod koji odgovara uslovima originalne istorijske zgrade. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Casa OE - Fake Industries Architectural Agonism i Aixopluc
Ova kuća se nalazi u polju lešnika okružena leskama na periferiji Alforje i podeljena je u dva dela, veliko prizemlje koje se može gotovo u potpunosti otvoriti pomoću plastične roletne kada je leto i prvi sprat za zimski period. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Pabellón de San Lucas - FRPO
Ovaj jednostavan betonski paviljon iza bazena nalazi se na periferiji Madrida i funkcioniše kao „bazenska“ kuća sa kuhinjskom prostorijom i kao sklonište za nekoliko različitih domova. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Casa Lude - Grupo Aranea
Smešten na vrhu jedne stare kuće u Ceheginu pripada majci klijenta i ovaj stan je dizajniran da da kontrast originalnim objektima koji su u okolini i ima otkrivenu krovnu terasu. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Matadero Madrid, Nave 8b - Arturo Franco Office for Architecture
Zidove unutar ove bivše klanice su, iz firme Arturo Franco, formirali iz gomile korišćenog crepa, stvarajući nove prostorije za događaje, kancelarije i skladišta. Više o ovome pogledajte ovde.

 

Novi pristup - The Historic Centre of Gironella - Carles Enrich
Carles Enrich sagradio je 20 metara visok lift pored katalonske litice da bi povezao srednjovekovno područje Gironella sa novijim delovima grada. Stara četvrt je „patila“ od odlaska stanovnika, što je ranije bilo dostupno samo preko strmog, neravnog stepeništa. Više o ovome pogledajte ovde.

 

57 Housing Units on the ETSAV Campus - DataAE i H Arquitectes
Studenti iz „Vallès School of Architecture“ u Barseloni mogu sebe da zamisle da žive u ovom dvospratnom paralelno postavljenom bloku stanova pozicioniranom tako da je sa svake strane centralna terasa i povezanost mostovima. Sobe su ostavljene „gole“ da bi ohrabrile studente da dizajniraju svoj enterijer. Više o ovome pogledajte ovde.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;