INFONET-468X60-BANNER

Kengo Kuma ugljeničnim vlaknima povezao zgradu sa zemljom

07.04.2016. | Dezeen

Firma Kenga Kume je pretvorila jednu običnu zgradu u izložbeni prostor japanske kompanije tekstila i privezali su je za zemlju sa karbonskim vlaknima da bi je zaštitili od zemljotresa.

Kanapi su napravljeni od termoplastičnog kompozita ugljeničnih vlakana koji ima visoku toleranciju na kidanje koja se može meriti sa tradicionalnim građevinskim materijalima kao što su gvožđe i čelik, i može da pomogne da se ojača zgrada.

Kengo Kuma and Associates su kreirali „Fa-bo“ izložbeni prostor za tekstilnu kompaniju Komatsu Seiren koja se nalazi u Nomi, delu japanske oblasti Išikava.

Prvobitno u obliku kockastog sivog bloka, zgrada sada ima potpuno novu renoviranu unutrašnjost, dok su ugljenična vlakna raspoređena kao draperije oko fasade.

„Za kanap vlakna se kaže da je sedam puta jači od gvožđa, a to je prvi put da se taj materijal koristi kao sredstvo za ojačanje protiv zemljotresa“, rekli su iz firme.

„Oslanjajući se na tehniku pletenja užadi u ovom regionu, postalo je moguće ugraditi dodatnu fleksibilnost u karbonska vlakna.“

Konopci od ugljeničnih vlakana se zategnuti pružaju preko metalnog rama zelenog krova zgrade, a zatim pod uglom idu dole preko fasade ka zemlji.

Praznine koje su između vlakana, koja su raspoređena po delovima kao zavese, pružaju ulaz u određene delove zgrade. Ovo daje beli, tkaninom umotan enterijer.

Dok se ugljenična vlakna obično više koriste u industriji nameštaja i transporta, njegova primena u arhitekturi je sve češća.

U 2011. godini japanske arhitekte iz firme Atelier Bow-Wow završili su prvu ikada izgrađenu zgradu sa strukturom od ugljeničnih vlakana – „BMW Guggenheim Lab“ – i prošle godine švedska firma Erik Andersson Architects najavila je svoje planove za korišćenje ovog materijala za izgradnju kružnog mosta.

Kengo Kuma and Associates su takođe eksperimentisali sa materijalom i u drugim oblastima izuzev Komatsu Seiren zgrade.

Zeleni krov pokriven je poroznim panelima pod nazivom „Greenbiz“, kao nus produkt proizvodnje tkanine u kompaniji, a cev za osvetljenje na krovu je napravljena od ugljeničnih vlakana.

„Fa-bo“ je jedan od tri nova projekta koja su otkrili u japanskom arhitektonksom studiju Kenga Kume  koji ima kancelarije u Tokiju i Parizu. Druga dva projekta su vezana za salon nameštaja i proizvodni objekat sa prozirnim talasastim zidovima, i umetnički centar u obliku amebe obložen poroznim alumijumskim panelima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;