INFONET-468X60-BANNER

Urbana farma-kula u Francuskoj

09.03.2016. | Dian Zhang | Eco Building Pulse

Firma ABF-lab sa sedištem u Parizu u Francuskoj projektovala je veoma produktivnu urbanu zgradu – farmu koja pomućuje granice između arhitekture i prirode. Njihov nedavno predstavljen projekat – „Agro-main-ville Food-Farm Tower“ – će biti prvi takve vrste u ovoj zemlji.

Od farme-kule „Food-Farm Tower“ se očekuje da će probiti led i krenuti sa realizacijom na lokaciji Romainville, u istočnom predgrađu Pariza. Kula će zauzimati površinu od 21.000 m² a troškovi za izgradnju se procenjuju na 3,4 miliona evra.

Kako bi se povećala produktivnost poljoprivredne proizvodnje, firma ABF-lab je odlučila da izbegne veštačku svetlost i pustila da farma bude u potpunosti izložena suncu. Zbog toga što je kula vertikalna, projektanti su uspeli da  biljkama omoguće da one budu maksimalno izložene sunčevoj svetlosti, kao i to da su sam projekat smestili na ograničenu parcelu u zbijenom prostoru.

„The Food-Farm Tower“ će doprineti lokalnoj zajednici proizvodnjom lokalne hrane, smanjivanjem emisije ugljen-dioksida i poboljšavanjem kvaliteta vazduha, a takođe će služiti i kao javni vrt stanovnicima koji tu žive.

Pojavljujući se prvo u Francuskoj, pilot i idejni projekat će predložiti beskonačno scenarija za razvoj u okviru lokalnih udruženja i učestvovanje u istraživanju Romainville. To će biti jedan od prvih kvartova koji u potpunosti integriše principe urbane poljoprivrede kao katalozatora za bolji zajednički život.

Arhitekte u ABF-lab se nadaju da će podići svest za urbanom poljoprivredom sa ovim inovativnim projektom i inspirisati više ljudi kako bi oni doprineli ekologiji i prirodi i bili bliskiji sa njom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;