INFONET-468X60-BANNER

Prva vertikalna žičara na svetu u Brajtonu

18.01.2016. | Dezeen

Londonska arhitektonska firma Marks Barfield Architects koja je projektovala „Londonsko oko“ („London Eye“ je najveća panoramska vrteška na svetu) na završetku je poslednje faze u izgradnji najvišeg tornja za posmatranje u Velikoj Britaniji koji se nalazi izvan glavnog grada.

Označena kao prva vertikalna žičara, „British Airways i360“ je vitak toranj koji se sastoji od prostora u obliku čaše sa pogledom, gde će ta „čaša“ kliziti gore dole i prevoziti putnike do visine od 138 metara.

Gradi se pored plaže u Brajtonu i pružaće pogled nad gradskim krovovima, engleskim kanalom i nad primorskim pejzažom Saseksa (Sussex) – pogled će se pružati do 26 km u svim pravcima.

Izgradnja dela u obliku čaše odakle će se pružati pogled je završena prošle nedelje. Ovaj prostor je deset puta veći od „Londonskog oka“ i očekuje se da će u njenu istovremeno moći da stane 200 ljudi.

„Ovaj prostor je završen i izgleda zapanjujuće“, rekla je Julia Barfieldm jedna od osnivača kompanije Marks Barfield Architects.

„Oblik čaše sa prividnom tečnošću se lepo uklapa u plažu i baca prirodnu refleksiju mora i neba.“

Prostor od 18m širine ima pogonski mehanizam i kontrolu njegovog sistema je izradila francuska firma za liftove Poma, koja je takođe bila zadužena i za kapsulu „Londonskog oka“.

Od tima se očekuje da počne sa „probnim letovima“ na proleće, neposredno pre otvaranja u leto.

Tim iz Pome je obavio izuzetan posao, kako u pogledu ručne umešnosti tako i u njihovom iskustvu i brzoj montaži,“ dodao je  David Marks, koji je u partnerstvu sa Barfield-om.

Toranj je visok 162 metra. Smešten je i usklađen sa West Pier-om na jugu i Regency Square-om na severu, a vidljiv je sa svih ključnih tačaka u gradu.

Planovi za „i360“ su prvobitno bili kreirani 2005. godine, ali je projekat bio zaustavljen 2008. godine zbog globalne ekonomske krize. Međutim, projekat je zaživeo 2014. godine od strane lokalnih vlasti, većinom finansiran iz kredita za upravljanje dugovanjima u Velikoj Britaniji.

Ulaznice za ulazak će koštati 15 funti za odrasle i 7,5 funti za decu.Ovde će se takođe nalaziti i restoran gde će u ponudi biti lokalna hrana za 400 gostiju istovremeno.

Marks Barfield Architects je završio „Londonsko oko“ 2000. godine kako bi se poklopilo sa dolaskom novog Milenijuma, i to je predstavilo presedan nizu sličnih projekata širom sveta, uključujući „Singapore Flyer“ i „China's Star of Nanchang“.

Ostali projekti kompanije Marks Barfield uključuju projekat izdignute staze među drvećem u „Kew Gardens“  i predloženi istraživački centar u džungli Amazona sa tornjem od ispupčenih bambusa sa koga se može posmatrati okolina i više od šest kilometara mostova u krošnjama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;