INFONET-468X60-BANNER

Skladište za gas kao javni park

16.11.2015. | Stu Robarts | Gizmag

U poslednje vreme, mogli smo videti izgradnju ili plan o izgradnji raznih javnih parkova – na prostoru starih železnica ili starih trolejbuskih terminala, na ulicama, mostovima i dokovima. Novi park u Londonu, pak, se malo razlikuje od svih navedenih. On je izgrađen unutar same strukture starog skladišta za gas.

„Gasholder Park“ je smešten na obali Regent kanala u delu Londona pod nazivom „King’s Cross“, a nedaleko od novootvorenog javnog jezerca za kupanje „King’s Cross Pond Club“ i mobilnog restorana „Skip Garden“.

Struktura skladišta za gas nije oduvek bila tu. Skladište za gas broj 8 se nekada nalazilo na mestu sadašnjeg Pankras skvera. Kako iz kompanije King’s Cross Central Limited Partnership objašnjavaju, skladište je izgrađeno 1850-ih godina, kao deo najvećih radova na gasnim postrojenjima i skladištima u Londonu. Viktorijanska struktura je 2000. godine dobila status objekta od velike važnosti, a 2011. godine je pažljivo rastavljena i odneta na svoju novu lokaciju gde je ponovo sastavljena i renovirana.

Dizajniran od strane arhitektonskog biroa Bell Phillips Architects, park se sastoji od cirkularnog travnjaka koji okružuje cirkularni okvir skladišta za gas. Okvir, tj. struktura skladišta je 25 metara visoka sa unutrašnjim prečnikom od 40 metara. Nova čelična konstrukcija postavljena je na ivice parka kako bi pružila zaštitu. „To je veoma neuobičajeno i prostrano mesto, koje ćete najbolje sagledati ukoliko stojite na sredini travnjaka i gledate u ivice strukture skladišta,“ kaže Entoni Piter, direktor projekta u kompaniji Argent.

Što se tiče zelenila u parku, za dizajn je bio zadužen Den Pirson, koji je bio i pejzažni arhitekta na projektu „Garden Bridge“. Park ima za cilj da pruži „boju, teksturu, senzornu stimulaciju i sezonske varijacije unutar i izvan prostora.“ Pored toga što će pružiti prostor za relaksaciju pored kanala, park će moći da se koristi i za razne događaje, izložbe i proslave.

Pored ovog, još tri skladišta za gas su u planu da budu rastavljena i rekonstruisana, kao deo stambenog razvoja pored „Gasholder Parka“. „Gasholder Park“ je nedavno otvoren za javnost, a na videu ispod možete pogledati kako je tekla njegova izgradnja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;