INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Intelova „Pametna mala kuća“

13.11.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Polako ali sigurno, pametni uređaju postaju sveprisutni i nezamenjivi delovi naših života, a to uključuje i naše domove. Ali koliko ti uređaji zapravo mogu biti „pametni“? Kako bi to istražila, kompanija Intel je napravila „Pametnu malu kuću“, koja istražuje budućnost pametnih kuća tako što je u „živu laboratoriju“ od 20 kvadratnih metara ugradila pametnu tehnologiju.

Na kraju krajeva, Intel vidi budućnost sveta u kojem će kuće ljudi biti neprimetno povezane sa njihovim kolima, a njihov komšiluk će komunicirati sa celokupnom pametnom mrežom. Kako bi to postigla, kompanija prvo mora da razume šta je sve moguće uraditi u jednoj ovakvoj pametnoj kući, i do koje mere one mogu biti integrisane sa ostalim povezanim uređajima.

„Pametna mala kuća“ je izgrađena kako bi istražila upravo gorepomenuto. Iz Intela kažu da je kuća izgrađena kao eksperiment koji će evoluirati u narednih 12-18 meseci.

Ova pametna kuća bazirana je na Intelovoj platformi „Smart Home Development Acceleration Platform“, koja je razvijena sa ciljem da poveže različite pametne uređaje i da savlada pitanja interoperabilnosti koja se javljaju između ovakvih uređaja, tehnoloških platformi i pružalaca usluga sa treće strane. Prema određenim navodima, ovaj paket je „optimizovan za Intelove procesore“, ali to još uvek nije baš najjasnije.

Glavne karakteristike kuće se kontrolišu i nadgledaju uz pomoć tableta preko aplikacije koja korisnicima omogućava da upale svetlo, otključaju/zaključaju vrata, podese temperaturu prostorija i drugo. Takođe, moguće je kontrolisati određenim funkcijama kuće uz pomoć glasovnih komandi, kao na primer „hey computer, lights on“ (hej računaru, upali svetlo) ili „hey computer, lights red“ (hej računaru, crveno svetlo).

Pristup kući je moguć samo putem prepoznavanja lica. Pored glavnih vrata kuće, smeštena je kamera koja koristi Intelovu „True Key“ tehnologiju, pa to korisniku omogućava da jednostavno pogleda u kameru kako bi se vrata otključala. Uz pomoć ove tehnologije, korisnik, takođe, može da vidi i ko je ispred vrata, korišćenjem mobilne aplikacije, čak i kada nisu kod kuće, a u tim situacijama moguće je čak i otključati vrata.

Pored mnogih drugih pametnih sadržaja ove kuće, tu su i senzori za otkrivanje curenja vode, koji su dizajnirani tako da smanje troškove i štetu nastalu curenjem vode. Senzori su postavljeni ispod sudopere i na drugim mestima na kojima može doći do curenja, pa u slučaju da dođe do detekcije curenja, oni korisniku šalju upozorenje putem aplikacije za pametnu kuću. Takođe je moguće integrisati pametna svetla sa senzorima za curenje vode i namestiti ih da, na primer, trepere ili promene boju kada otkriju curenje.

„Pametna mala kuća“ je predstavljena ranije ovog meseca. „Smart Home Development Acceleration Platform“ je prikazana tom prilikom, u sklopu kuće, a iz Intela kažu da će postati dostupna naredne, 2016. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;