INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi vid zajedničkog stanovanja u Londonu

04.11.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Projekat koji je nedavno realizovan u Londonu u Velikoj Britaniji, „The Collective Stratford“, je prema rečima njegovih autora „novi vid zajedničkog stanovanja“, koji će stanovanje u okviru zajednice učiniti pristupačnim. Dodatno, omogućiće i poslovni prostor kao i neku vrstu inkubatora za „start-up“ kompanije svojih stanovnika.

Ideja za ovaj projekat nastala je usled rastuće potražnje za stanovima u gradu ali i visokih cena tih stanova. Zajednički smeštaj prema ovoj ideji ima za cilj stvaranje mesta koje neće biti samo prostor za stanovanje. „The Collective Stratford“ ide za korak dalje od toga.

Kompanija koja stoji iza čitavog projekta, The Collective, već iza sebe ima određeni broj drugih projekta koji se zasnivaju na ideji zajedničkog stanovanja, ali projekat „The Collective Stratford“ je prvi od dva realizovana projekta zgrada za zajednički smeštaj koje imaju dodatni prostor za poslovanje svojih rezidenata. „Kako granice između posla i privatnog života sve više blede i nestaju, mi stvaramo poslovni prostor za sledeću generaciju preduzetnika i inovatora“, objašnjavaju iz kompanije.

Kreiran od strane kompanije PLP Architecture, projekat ove zgrade opisuje smeštaj visokog kvaliteta, za bezbrižno stanovanje, a sa ciljem stvaranja zajednice u okviru jedne takve zgrade. Sama zgrada, visine 30 spratova, će sadržati 330 stanova uključujući 223 jedinice za zajedničko stanovanje i određeni broj uslužnih apartmana.

Jedinice za zajednički smeštaj će meriti prostor od svega 12m² i činiće ih jedna do dve sobe. Stanovnici će moći da koriste zajedničke kuhinje, sobe za goste, krovnu terasu, sobu za bioskop, sobu za igre, biblioteku, perionicu za veš i teretanu. Takođe, na raspolaganju će biti i brojne usluge, uključujući i domara, zatim čišćenje sobe i nedeljnu promenu posteljine, besplatan bežični Internet, kao i jednu naknadu koja će se plaćati za korišćenje širokopojasnog Interneta i poreza na stanovanje.

U okviru zgrade, pri samom vrhu, biće smešten restoran kao i javno dostupna galerija za posmatranje, sa pogledom na Olimpijski park i grad London. Na nivou ulice, nalaziće se višenamenski kulturni i prodajni prostor.

Zajednički poslovni prostor nalaziće se na međuspratu između prizemlja i prvog sprata, a njime će upravljati sektor kompanije The Collective pod nazivom „Elevator“. Ovaj sektor osnovan je sa ciljem da pruži svojevrstan ekosistem za preduzetnike, „start-up“ kompanije i mlade poslovne ljude, i omogući im potreban poslovni prostor, organizaciju događaja i prikupljanje finansijskih sredstava za brži razvoj novoosnovanih kompanija.

Zgrada je projektovana tako da svi sadržaji koji se u njoj nalaze, budu organizovani tako da se, na primer, fitnes i velnes namenski prostori nalaze zajedno na jednom mestu, dok se na drugom mestu nalaze, na primer, kulturni prostori poput biblioteke, bioskopa i umetničkog ateljea.

Kompleks „The Collective Stratford“ je u planu da se otvori 2018. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;