INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Osnovna škola u Londonu proizvodi dovoljno struje da napaja i komšiluk

01.07.2015. | Inhabitat

Osnovna škola „Ashmount Primary School“ u Londonu čini daleko više od uzgoja pametnih mladih umova, ova ugljenično-negativna škola proizvodi dovoljno električne energije da obezbedi toplotu i struju obližnjem komšiluku.

Inovativna zgrada je projektovana od strane biroa Penoyre & Prased i deo je većeg projekta izgradnje ugljenično-negativnih objekata na staroj i zapuštenoj lokaciji. Energetski efikasna osnovna škola je dobila BREEAM Outstanding nagradu i ndevano je priznata kao jedan od najboljih arhitektonskih projekata u 2015. godini u Londonu od strane Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA).

Osnovna škola je smeštena u severnom Londonu u Krauč Hil parku - ekološki bogat pejzaž stvoren na napuštenom delu zapostavljenog zemljišta. Nove zgrade su optimizovane kako bi se maksimizovalo dnevno svetlo i pogledi, uz održavanje privatnosti i smanjenje solarnog toplotnog dobitka.

Arhitekte su postigle nisko-energetske i nisko-ugljenične ciljeve postavkom energetski efikasnih tehnologija, ventilacionih sistema niske potrošnje sa rekuperacijom toplote, velike količine termoizolacije i upotrebom građevinskih materijala sa minimumom od 30% recikliranog sadržaja i niskim elementima VOC sadržaja, kao i sa FSC sertifikovanom drvnom građom. Najmanje 90 odsto otpada tokom gradnje je ponovo iskorišćeno ili reciklirano.

Pored očuvanja energije, škola proizvodi i sopstvenu energiju. Obnovljivi izvori energije na licu mesta i CHP postrojenja na gas greju i obezbeđuju električnu energiju zgradama. Višak toplote i energije može da se izvozi okolnim stambenim zgradama. Zimi se škola zagreva sa kotlom na biomasu. Kišnica i siva voda se reciklira i koristi za navodnjavanje i ispiranje klozet šolji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;