INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Takano obdanište sa zelenim krovom u Japanu

17.06.2015. | Dezeen

Arhitektonski biro Suga Architects Office je projektovao obdanište sa zelenim krovom, predivnim povrtnjakom i zelenim dvorištem koje je ujedno i igralište. Takano obdanište je smešteno na ograničenoj gradskoj parceli u gradu Kobe u Japanu, i poseduje prostore dvostruke spratne visine sa fasadom od toplog drveta koja se savršeno uklapa u komšiluk.

Uska parcela je primorala arhitekte da stvore izduženi volumen koji su odlučili da pokriju sa zelenim krovom i povrtnjakom. Njegove uske ulične fasade su obložene sa kedrovinom, dok su površine oko dvorišta pokrivena sa legurom aluminijuma i cinka pod nazivom galvalum.

Ulazni deo u vrtić je smešten u centru zakrivljene drvene fasade, dok su radne sobe i kancelarije za osoblje smeštene na suprotnoj strani od predvorja. Većina volumena objekta je projektovana kao glavna igraonica sa prostorom za igru i peskom.

Ispusti pružaju senke za decu i „štite decu iz obdaništa od jakog sunca u letnjem periodu“. Deca mogu da se kreću po celoj zgradi, pa čak i da se igraju na bašti na krovu, gledajući na put ispod i uživaju u prirodi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;