INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitekta izgradio malenu drvenu štalu za slatke pigmejske koze u Bavarskoj

25.03.2015. | Dezeen

Kada je nemačkom arhitekti Mihaelu Kunlajnu bio potreban dom za njegovo stado pigmejskih koza, on je odlučio da ga projektuje sam umesto da kupi prefabrikovanu strukturu. Rezultat je predivna nagrađivana štala koja je izgrađena od eksera i naslaganog drveta smrče. Malena kutijasta štala je smeštena pored šumarka i ima pogled na zelene livade istočne Bavarske.

Inspirisan tradicionalnim drvenim kućama regiona, arhitekta Kunlajn je izgradio malu štalu od drvenih dasaka i izdigao je sa zemlje na drvenim nogarama. Struktura je sastavljena od naslaganih dasaka smrče koji se preklapaju i stvaraju interesantan obrazac. Određene daske su skraćene ili uklonjene u dizajnu kako bi se stvorila malena vrata i rešetka za ventilaciju i osvetljenje u prednjem delu.

Pored malih vrata za koze u prednjem delu, arhitekta je dodao i vrata pune visine u zadnjem delu koja omogućavaju ljudima da uđu u štalu. Pregradi zid deli unutrašnjost šupe na dva dela - jedan za koze i drugi za skladištenje.

„Drvena kocka, umanjena na samo potrebne delove, treba da bude pozitivan primer za poljoprivredne objekte, integrišući slobodnu prirodu oko sebe“, rekao je arhitekta Kunlajn. Jednostavan i atraktivan projekat je osvojio Bavarsku drvenu nagradu Holzbaupreis Bayern 2014 zbog svoje ekonomične drvene arhitekture.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;