Pasivna kuća prekrivena školskim tablama u Belgiji

02.03.2015. | Arch Daily

Obično se roditelji uznemire kada njihova deca crtaju po zidvoima - ali ne i u ovoj kući u Belgiji. Jednoporodični dom poseduje igralište umesto prednjeg dvorišta, a boja na kojoj se može crtati kredom pretvara celu kuću u dečiji umetnički projekat.

Kuća je projektovana od strane arhitektonskog biroa BLAF Arhitecten, a izgrađena je korišćenjem principa pasivne gradnje i istražuje ravnotežu između javnog i privatnog prostora.

Biro je završio dvospratnu jednoporodičnu kuću još 2009. godine. Okolni region je relativno gusto izgrađen i nema puno prostora na raspolaganju za domove sa privatnim dvorištima.

Kuća je smeštena na preostaloj parceli iz perioda stambenog buma iz 1960-ih godina, a pošto nema puno igrališta u okolini, arhitekte su pokušale da inkorporiraju javni prostor koji bi mogao da se koristi od strane porodice, kao i njihovih suseda.

Ono što bi bilo prednje dvorište je transformisano u prostor za igru za terenom za košarku sa neonskim ofarbanim linijama. Prednji deo kuće je obložen u boji koja omogućava crtanje po njoj, što pretvara dom u ogromnu školsku tablu. Polujavno igralište pretvara dvorište u gostoljubiv javni prostor umesto ograđenog privatnog dvorišta.

Kako bi smanjili uticaj projekta, arhitekte iz biroa BLAF Architecten su orijentisale kuću prema suncu i topografiji zemljišta. Oni su integrisali pasivne strategije projektovanja kako bi stvorili energetski efikasan omotač i visok nivo transparetnosti radi prodora dnevne svetlosti u enterijer.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Da li će projekat "Beograd na vodi" značajno pokrenuti građevinarstvo u Srbiji?
Darko 21.06.2017.
Da li se postojeći most može premestiti na ...
Franc Roškar 19.06.2017.
Več nekoliko godina pratim skupu izgradnju ...
Šumadinac 14.06.2017.
Prognoziram da će se u priču uskoro umešati...
Dr Miggyy 13.06.2017.
Pre par godina, pod dirigentskom palicom Sp...
Nikola 11.06.2017.
Поред стазе су били широки дрвени ивичњаци ...