Okačena zelena staza je neočekivana alternativa balkonu

23.02.2015. | Contemporist

Ko kaže da balkoni moraju da prate liniju zgrade? U novom konceptu za prostore nalik balkonu, arhitektonski biro Zalewski Architecture Group je stvorio čudesno neočekivanu vijugavu zelenu stazu koja se proteže daleko izvan granica zgrade. Šetalište poziva stanare da izađu kroz balkonska vrata i prošetaju se na travnatom putu visoko iznad unutrašnjeg dvorišta, dodajući malo duhovitosti u tradicionalno neiskorišćenim prostorima.

Inspiracija za okačenu stazu je došla projektantu jednog toplog sunčanog dana dok je sedeo u svojoj kancelariji na trećem spratu, kada mu se provodilo vreme napolje u parku, ali mu je delovalo kao da je on isuviše dalek i da oduzima mnogo vremena. Ova ideja pomaže u rehabilitovanju tužnog, postojećeg dvorišta, dajući mu fantastičan dodatak uz pružanje zelene površine bez potrebe za spuštanjem u obližnji park.

Staza teče slobodnu u prostoru nudeći mesto za opuštanje i odmor, kao i šansu za promenu svojiih pogleda. Napustite jednu kancelariju, slobodno hodate na travnatoj stazi u vazduhu sve dok ne dođete do vrata susedne kancelarije. Namesto principa forme koji prati funkciju, oblik staze je projektovan da podstakne zabavu i istraživanje.

Montaža i nošenje je postignuta korišćenjem tanke žice sa četiri zida objekta, a staza je široka samo 80cm, što pomaže u smanjenju veličine bačene senke od strane staze na susede ispod. Sa dna se ona čini još užom zahvaljujući zaobljenoj donjoj strani od poliranog metala. Odrazi iz okruženja u poliranoj površini pomažu u vizuelnom uklapanju staze posmatrano odozdo.

Ovo je svakako zabavna ideja, ali da li će drugi stanari sa viših spratova takođe zahtevati svoja privatna šetališta u nebu? Ili bi svi oni možda mogli da sarađuju i stvore neku vrstu komunalne bašte na ovaj način?

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

SCHIEDEL
SCHIEDEL
NOVI BEOGRAD
www.schiedel.rs

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Ljiljana 16.09.2018.
Gde pronaci ovakvo kamenje? Imate li prepor...
Zoran Ciric 10.09.2018.
Lepo to zvuci nekome ko nema veze sa poslom...
emi 10.09.2018.
ovaj zakon ce verovatno sredinom veka biti ...
Kaljevic Struganik 09.09.2018.
Ovi kameni tepisi u kuci super izgledaju, n...
Dikan 03.09.2018.
Naravno kada u Srbiji postoji samo jedna šk...