INFONET-468X60-BANNER

Zaha Hadid predstavila projekat za najveći aerodromski terminal u Pekingu

09.02.2015. | Dezeen

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects je predstavio preliminarne detalje projekta koji se naziva najvećim svetskim aerodromskim putničkim terminalom, koji će se nalazitu u južnom distriktu Daksing u Pekingu.

Projektovan u saradnji sa kompanijom ADP Ingeniérie (ADPI) specijalizovanom za aerodrome, zgrada Pekingškog novog aerodromskog terminala će inicijalno primiti 45 miliona putnika godišnje i „biće prilagodljiv i održiv, poslovaće u mnogo različitih konfiguracija koje zavise od različitih aviona i putničkog saobraćaja tokom svakog dana“, navode u birou Zahe Hadid.

Pored njegovog predviđenog kapaciteta od 45 miliona putnika godišnje, detalji o novom terminalu su oskudni. Gizmag izveštava da će terminal „meriti 700.000 metara kvadratnih, i da će celokupan terminal biti gotov 2018. godine, sa ukupnim budžetom od 9 milijardi funti“, ali napominje da biro Zahe Hadid to još nije potvrdio.

Mamutski novi terminal u obliku zvezde će uključivati „direktne veze sa lokalnim i nacionalnim železničkim uslugama, uključujući i sa brzom železnicom“, i projektovan je kao „ključno čvorište u okviru rastuće transportne mreže u Pekingu i kao katalizator za ekonomski razvoj regiona, uključujući i grad Tianjin i provinciju Hebei“, objašnjava se u izjavi biroa Zahe Hadid.

Zgrada Pekingškog novog aerodromskog terminala se razvija kako bi ublažila pritisak na postojeći aerodrom Kapital u Pekingu. Ovaj aerodrom je završen 2008. godine, delo je arhitektonskog biroa Foster + Partners, i predstavlja jedan od najvećih aerodroma u svetu, ali posluje van svojih kapaciteta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;