INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sistem solarne energije „Lala“ dobio svoju prvu komercijalnu primenu

09.12.2014. | Gizmag

Već pet godina, koncentrovana solarna elektrana „Lala“ (Tulip) posluje u kibucu u Izraelu. U januaru 2012. godine, druga elektana te vrste je nikla u Španiji. Iako su obe elektrane ispešno proizvodile električnu energiju od tada, one su takođe obe izgrađene kao istraživanje i razvojna vežba. Ubrzo će, međutim, prva komercijalna solarna elektrana „Lala“ biti izgrađena za klijenta u Etiopiji.

Sistem je stvoren od strane izraelske kompanije AORA i on je svavako jedinstven. On inkorporira centralnu kulu nalik lali, okruženu nizom ogledala koje prate sunce na tlu. Ta ogledala se okreću tako da prate putanju sunca, reflektujući i koncentrovajući svoje zrake na vrh kule tokom dana. Ovo izaziva zagrevanja vazduha unutar „tučka“ do temperatura od čak 1.000 stepeni Celzijusa. Taj ultra vreli vazduh se zatim koristi za pokretanje turbine generatora, čime se stvara struja. Noću ili u oblačno vreme, generator elektrane može takođe da radi i na goriva kao što su dizel ili prirodni gas, što elektrani omogućava snabdevanje strujom 24 sata dnevno.

Nova elektrana se gradi za potrebe Ministarstva voda, navodnjavanja i energije Savezne Demokratske Republike Etiopije, kao deo strategije zelene ekonomije te zemlje. Ona će imati izlazni kapacitet od 100kW električne energije zajedno uz 170kW termalne energije, uz zauzimanje manje od 3.500 metara kvadratnih prostora.

Pored toga, za razliku od nekih drugih koncentrovanih solarnih elektrana, Lala ne zahteva vodu kao medijum za prenošenje toplote ili za hlađenje. Ovo je važna stavka za delimično bezvodnu zemlju kao što je Etiopija.

Izgradnja nove elektrane je zakazana za početak iduće godine. Ukoliko bude dobro funkcionisala tokom probnog perioda, ministarstvo planira da izgradi niz tih elektrana u nerazvijenim vanmrežnim lokacijama širom zemlje. Sve te elektrane će biti vođene od strane lokalnog stanovništa, koji će biti obučeni od strane osoblja kompanije AORA.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;