INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Skanska i Foster + Partners stvaraju prvi robot za 3D štampu

27.11.2014. | Dezeen

Švedski proizvođač betona Skanska i arhitektonski biro Foster + Partners su se udružili kako bi stvorili prvi robot za 3D štampu betona. Tim koristi tehnologiju za štampanje betona visokih performansi, koji bi mogao jednog dana da se koristi za izgradnju zgrada. Projekat ima za cilj da uštedi vreme i novac dajući arhitektima mogućnost da stvore skoro bilo koju strukturu koju zamisle.

Robot za 3D štampanje, koji je kontrolisan od strane kompjutera, radi tako što štampa uzastopne slojeve betona kako bi stvorio punu strukturu. Iako ovo može zvučiti samo kao kreativno koišćenje tehnologije štampe, to takođe može učiniti da zgrade od betona postanu još više jeftinije nego što su sada. Sistem je trenutno u drugoj fazi prototipa i tim sarađuje sa Univerzitetom Louborou kako bi pokrenuli projekat u roku od 18 meseci.

„3D štampanje betona, u kombinaciji sa tipom mobilnog centra za prefabrikaciju, ima potencijal da smanji vreme koje je potrebno za pravljenje složenih elemenata objekata sa nedelja na nekoliko sati“, rekao je direktor kompanije Skanska Rob Fransis. Još bolje, sistem bi mogao da omogući proizvođačima da prave arhitektonske elemente koji jednostavno sada nisu mogući.

„Dostigli smo tačku gde su potrebni novi proboji u građevinskoj proizvodnji kako bi zadovoljili nove potrebe i naše istraživanje je pokušaj odgovora na taj izazov“, rekao je Ričard Basvel sa Univerziteta Louborou.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;