INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitektonski biro NBBJ napravio inteligentni automatski sistem osenčenja

13.08.2014. | Gizmag

Arhitektonski biro NBBJ ima podosta iskustva u projektovanju objekata svih tipova, a posebno kancelarijskih objekata. Oni su projektovali objekte za čuvene svetske kompanije Amazon, Google i Samsung, i ono što biro kaže da je jedna od najčešćih žalbi koje dobijaju ta zaposleni smatraju da nemaju dovoljno fine kontrole nad svojom radnom sredinom. Imajući ovo u vidu, naučnici biro su stvorili „Sunbreak“, inteligentni automatski sistem zaštite od sunca sa kojim se može upravljati pomoću pametnog telefona.

Iako pametni fasadni sistemi za zaštitu od sunca nisu ništa novo, sistem „Sunbreak“ bi se potincijalno mogao dokazati pametnijim (i zelenijim) od prosečnih sistema, u tome što će reagovati na oblake i izmeriti koliko je stanar ili zaposleni blizi prozora. Njegov dizajn sa tri preloma je sposoban da se automatski podesi pod uglom tako da odbije prirodnu svetlost u unutrašnjost kancelarije, ili kada to uslovi zahtevaju, on takođe može da se postavi tako da blokira prodor sunčevih zraka.

Arhitektonski biro NBBJ navodi da iako tipični pametni sistemi za osenčenje jesu programirani tako da se bave sa vidljvom svetlošću, njihov sistem će detektovati sunčevo zračenje i uzeti to u obzir radi finog podešavanja unutrašnje temperature.

Zastori jesu automatski ali one se mogu kontrolisati preko iPhone ili Android aplikacije, i oni takođe mogu biti prilagođeni sa LED osvetljenjem kako bi izmenili izgled fasade zgrade.

Trenutno, prototip sistema „Sunbreak“ je u povoju, tako da nemamo dovoljno detalja. Međutim, biro NBBJ se nada da će u nekom narednom projektu uspeti da implementira ove sisteme. Video snimak na engleskom jeziku ispod baca dodatnu svetlost na ovaj projekat!

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;