INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tošiba proširuje svoje poslovanje na proizvodnju hrane sa izgradnjom zatvorene fabrike povrća

21.05.2014. | Gizmag

Elektronski gigant Toshiba želi da uzme deo kolača na japanskom tržištu hrane sa najavom planova za izgradnju farbike za proizvodnju povrća u gradu Jokosuka. Fabrika će koristiti automatizovani sistem osvetljenja i klimatizacije kako bi optimizovala uslove za rast biljaka u zatvorenom prostoru, a kompanija očekuje da dobijeni asortiman zelenila donese oko 300 miliona jena (oko tri miliona dolara) prihoda godišnje.

Izgradanja fabrike je već u toku, a kompanija Tošiba se nada da će započiti sa isporukom proizvoda kao što su zelena salata, spanać, blitva i drugo povrće već od jula ove godine. Ona oprema fabriku sa fluorescentnim osvetljenjem pored klimatizacionog sistema kako bi održala konstantne temperature i nivoe vlažnosti.

Tošibina fabrika će biti izolovana od spoljašnjeg vazduha, stvarajući skoro pa sterilno okruženje u okviru svojih zidova. To znači da nema potrebe za pesticidima i to bi trebalo da dovede do dužeg roka trajanja povrća, koje kompanija planira da prodaje supermarketima i restoranima.

Fabrike ovog tipa su česte u Japanu, zemlji koja se u velikoj meri oslanja na uvoz poljoprivrednih dobara kako bi zadovoljila svoje prehrabrene potrebe. Veštačkim kontrolisanjem životne sredine u ovim fabrikama, moguće je proizvesti velike količine povrća sa efikasnijim korišćenjem zemljišta, energije i hranljivih materija. Kao i drugi pristupi za razvijanje poljoprivrede u oblastima visoke gustine naseljenosti, ove fabrike imaju potencijal da pomognu u zadovoljavanju prehrabenih potreba urbane populacije koja je u konstantnom porastu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;