INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ambasada SAD-a u Helsinkiju postigla LEED Platinum status

12.05.2014. | Inhabitat

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, projekat arhitektonskog biroa Moore Ruble Yudell, je prvi diplomatski objekat SAD-a koji je postigao LEED Platinum sertifikaciju. Energetski efikasni Centar za inovacije, izgrađen 2013. godine, zajedno sa zgradom ambasade je projektovan sa održivošću na umu.

Do kraja ove godine će biti izgrađena rezidencija ambasadora prema istim LEED Platinum standardima, koji sadrža mere kao što je prirodna ventilacije, trostruko zastakljene prozore i još mnogo drugih zelenih strategija projektovanja.

Biro Moore Ruble Yudell je prvo oduševio ljubitelje održive arhitekture prošle godine sa Centrom za inovacije vrednim 125 miliona dolara, za koji se očekuje da će imati umanjene energetske troškove za čitavih 46 odsto. Centar zapanjuje sa krovnom termoizolacijom visokih performasi, trostruko zastakljenom fasadom, prirodnom ventilacijom i rasvetom koja je 100 odsto LED, što sve zajedno održava temperature u zgradi u udobnom opsegu u prohladnoj helsinškoj klimi.

Centar je na prednjoj fasadi obložen sa crnim granitom, dok je zapadna strana odevena belim uskim ciglicama koje imitiraju okružne breze. Severna fasada nudi poglede na krstareće brodove i trajekte u Finskom zalivu zaposlenim ljudima unutar kroz niz obilatih tekstura i providnih stakala, koje takođe poplavljuju kancelarije sa prirodnom svetlošću.

Centar za inovacije, zajedno sa ambasadom i renoviranom zgradom stare ambasade imaju sisteme za očuvanje vode, kao što su sanitarije sa malim protokom vode. Voda će se takođe konzervirati u okviru parcele sa zelenilom koje obuhvata biljke koje napreduju u samo-navodnjavajućem sistemu. Čitav kompleks LEED Platinum ambasade SAD-a će biti završen krajem ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;