INFONET-468X60-BANNER

Samoodrživa kuća sagrađena za manje od 2.000 dolara

14.02.2014. | EKOkuće

Pisac Lamar Aleksander živi u maloj samoodrživoj kući površine 40 kvadratnih metara koju je sam sagradio za manje od 2.000 dolara. Aleksander je autor brojnih elektronskih knjiga i uputstava u kojima objašnjava kako sagraditi jednostavnu samoodrživu kuću uz mala finansijska ulaganja, kao i druge samoodržive sisteme kao što su solarni grejači vazduha, solarni bojleri.

Kuća funkcioniše nezavisno od elektrodistributivne mreže, a solarni sistem snage 580W i vetrogenerator snage 400W obezbeđuju dovoljno električne energije za napajanje malog frižidera, rasvete, pumpe za vodu, televizora, računara i drugih kućnih uređaja. Kuća se greje pomoću peći na drva i propan.

Ova mala kuća sastoji se od prizemlja i potkrovlja gde su smešteni dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, radna soba i kupatilo. U ovom odlično konstruisanom malom prostoru ima dovoljno prostora za smeštaj 6 gostiju. Aleksander dobija svu potrebnu vodu iz ručno iskopanog bunara, a kuća poseduje sistem za sakupljanje kišnice i tretman otpadnih voda. U kupatilu ima i solarni kompostni toalet.

Aleksanderova samoodrživa kuća se nalazi u državi Juta, a on u njoj živi oslobođen od svakodnevnih stresova, ne plaća hipoteku koju obično plaćaju ljudi koji žive u gradovima, a zbog skraćenog radnog vremena, tokom cele godine uživa u prirodi koja ga okružuje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;