INFONET-468X60-BANNER

Inovativna fasada na poslovnom kompleksu u Braziliji

06.06.2013. | Detail

U odgovoru na stege koje nameće urbanistički plan Brazilije, Gruposp, društvo arhitekata koji su se okupili oko ideje osvajanja značajnih konkursa, projektovali su kompleks zgrada za koje mi možemo pomisliti da liče nalik kampusu.

Važni projektni ciljevi bili su: integracija korisnika sa zgradom i okolinom, fleksibilnost u planiranju i promeni rasporeda kancelarija, kao i ekonomska i ekološka održivost. Njihovi napori su učinili da ovaj objekat bude u užem izboru za ovogodišnju nagradu Svetske arhitektonske zajednice (World Architecture Comminuty).

Projektovana oko unutrašnjeg trga, zgrada se oslanja na prostrane ravnice i otvorene prostore Brazilije uvođenjem tradicionalne urbane prostorne konfiguracije u arhetipskom modernističkom gradu Oskara Nimajera. Funkcionalno, trg postaje organizacioni princip.

Prostori koji smeštaju društvene, grupne i javne funkcije su okrenuti ka trgu, dok drugi filter funkcija zgrade, osnove spratova, takođe stratifikuje funkcije prema javno-privatnom korišćenju.

Po ovim principima, najviše javnih prostora se okreće ka trgu na najnižim niovima, a najprivatniji prostori su na najvišim nivoima sa pogledima na grad ili na obližnje jezero Paranoa. Najniži nivoi su za parkiranje i prostore za upravljanje objektom.

Spoljašnji izraz je uglavnom predstavljen sa predivnim perforiranim, metalnim brisolejima koji mogu da reaguju na položaj sunca. Što je odgovarajuća metafora za korporaciju koja bez sumnje želi da bude viđena kao ekološki odgovorna.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;