INFONET-468X60-BANNER

KamerMaker će 3D štampati kuće u Amsterdamu do kraja ove godine

26.03.2013. | Gizmag

Sada je već pitanje vremena kada ćemo vas izvestiti o završetku prve 3D štampane kuće na svetu, ili bar o nečemu što navodno ima takvu namenu. Amsterdamski biro DUS Architecrs je najnovija kompanija koja se uhvatila u koštac sa novom tehnologijom razvitkom sopstvenog 3D štampača, visokog šest metara i nazvanog KamerMaker (bukvalno, Graditelj soba), sa namerom da 3D odštampa kuću pre kraja ove godine.

Namera je da KamerMaker odštampa komponente kuće na licu mesta. Mašina može štampati komponente, izrađene od polipropilena, do 2,2 sa 2,2 sa 3,5 metara u veličini. Postoji nada da će KamerMaker u budućnosti moći da štampa predmete od reciklirane plastike.

Biro DUS Architects je najavio da će započeti izgradnju 3D štampane kanalske kuće u narednim mesecima, a da se završetak te kuće očekuje do kraja godine. U početku, komponente su štampane i testirane u razmeri 1:20 korišćenjem Ultimaker 3D štampača. DUS Architects kaže da je njegov štampač KamerMaker u suštini veća verzija štampača Ultimaker, sa kojim će se štampati 1:1 verzije komponenti za izgradnju.

Čelnici biroa DUS Architects opisuju 3D štampanje kao „novi zanat“, za koji se kompanija nada da će negovati lokalnu proizvodnju bez potrebe za masovnom proizvodnjom. „Mi verujemo u značaj projektovanja u javnom domenu, a danas to podrazumeva podjednako i fizički svet i virtuelni svet“, rekli su iz biroa DUS. „KamerMaker omogućava jedinstvenu arhitekturu po meri, sa manje troškova, manje resursa, manje otpadnog materijala, manje građevinskog transporta, itd.“

DUS Architects je izabrao kanalsku kuću kao simbol Amsterdama. Namera je da prvoizgrađena soba bude izložbeni prostor gde će posetioci moći da dođu da vide 3D štampanje u akciji, donekle spajajući koncepte izgradnje i izložbe.

Biro DUS Architects se nada da će završiti 3D štampanu kuću u Amsterdamu na jesen. Kompanija se na ovaj način pridružuje biroima Softkill Design i Universe Architecture (o kojima smo već pisali) u njihovim težnjama da odštampa kuću. Biro Softkill se nada da će njihova ProtoHouse 2.0 biti završena do trećeg kvartala ove godine. Trga je počela! 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;