INFONET-468X60-BANNER

MVRDV: Spektralna staklena seoska kuća

08.02.2013. | Gizmag

Kada smo prvi put videli fotografije Staklene farme arhitektonskog biroa MVRDV, pogrešno smo je razumeli. Pretpostavili smo da vidimo normalnu zgradu od cigle koja je, u činu namerne hirovitosti (znate kakve arhitekte mogu biti), u potpunosti obložena sa staklenom spoljašnjom ljuskom. Kako se ispostavilo istina je istovremeno više logična i maštovitija. Staklena farma, koja je završena 17. januara, je spektakularni spomenik narodnog graditeljstva, i to bez ijedne cigle (makar ne prave).

Staklena seoska kuća je biroov sedmi predlog za novu zgradu na trgovačkom trgu u gradu Šhendol (Schijndel) u Holandiji. Tokom Drugog svetskog rata trg je bio teško oštećen u neuspešnoj kontra-ofanzivi saveznika, Operaciji trgovačka bašta. Od tada je trg prošao kroz revitalizaciju i obnovu, mada se ideja za centralni deo podmlađivanja trga - nova zgrada između crkve i gradske većnice - pokazala kontraverznom.

Šhendol je rodni grad suosnivača arhitektonskog biroa MVRDV, Vinija Masa (Winy Maas). On je prvo predložio novu zgradu za tu lokaciju još 1980. godine. Dvadeset godina kasnije, gradsko veće je prihvatilo ideju, i razgovor je mogao da pređe na pitanje šta treba izgraditi: isto tako teško pitanje, kako se ispostavilo, i jedno koje je zainteresovalo meštane.

Pošto je odbačeno čak šest ideja, uključujući i projekat prozorišta, MVRDV je osmislio Staklenu farmu. Vodeći računa o maksimalnoj površini (onoj koja se formira spoljašnjim zidovima) dozvoljenoj od strane gradskih vlasti, MVRDV je primeti da, iako veća, ona odgovara obliku tradicionalnih poljoprivrednih objekata u regionu.

Logika biroa MVRDV je bila ako zgrada mora da usvoji oblik farme, onda treba da usvoji i njen izgled. Nažalost, stvarna seoska kuća ne bi najbolje poslužila svrsi nove zgrade: multifunkcionalni javni objekat koji smešta restorane, radnje i sl. Umesto toga, biro MVRDV se odlučio da zgrada treba da bude staklena školjka koja nekako preuzima izgled seoske kuće.

Odgovor do koga je biro MVRDV došao jeste peskirano staklo. Umetnik Frenk van der Salm fotografisao je preživele tradicionalne seoske zgrade u regionu, i iz njegovih fotografija teorijski prikaz presečne ili idealne seoske kuće je sastavljen. Peskiranjem stakla, slika seoske kuće je efikasno odštempana na njemu.

Pošto je od stakla, zgarda omogućava prodor unutra i van određenog iznosa svetlosti. Ono što je tanimljivo jeste da providnost stakla može biti promenjena po želji, tako da se pojedini delovi fasade zgarde ponašaju više nalik konvencijalnim prozorima gde je više svetlosti ili jasan pogled ka spoljašnosti potreban. Takođe, pošto je zgrada staklena, kada se osvetli noću, cela seoska kuća deluje kao da isijava. Bez obzira da li gledate iznutra tokom dana ili spolja noću, efekat je zamišljen da podseća na vitraž.

Ceo efekat se pojačava veličinom objekta. Staklena farma je visoka 14 metara, što je čini za oko 1,6 puta većom od tipičnih seoskih objekata koje predstavlja. Arhitektonski biro MVRDV se nada da će ovo podstaći nostalgiju na detinjstvo kod meštana jer se na ovaj način podesećaju na seoske kuće Šhendola.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;