INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veštačko ostrvo Odaiba - ponos Tokija

18.09.2012. | RTS

Veštačko ostrvo Odaiba, koje je nastalo zasipanjem zemlje i sabijanjem smeća usred Tokijskog zaliva, godišnje poseti gotovo 50 miliona ljudi. Projekat izgradnje ostrva, na kojem bi u budućnosti trebalo da radi 90, a živi blizu 50 hiljada ljudi, do sada je koštao oko 30 milijardi evra.

Ovo ostrvo, površine 442 hektara, uglavnom je izgrađeno devedesetih godina oko nasipa na kojem su, polovinom 19. veka, podanici poslednja dva šoguna postavili artiljerijske baterije za odbranu od američkih i britanskih kolonista. Oni su pritiskali Japan da okonča svojevoljnu izolaciju i otvori svoje luke za trgovinu.

U centru ovog velikog kompleksa, pravog grada na vodi, nalazi se zabavni park sa točkom prečnika 100 metara koji stalno opsedaju mase ljudi. Iz njegovih gondola može se uživati u nepreglednom okeanu, ali i u pogledu na večnim snegom okovanu vulkansku planinu Fudži u daljini, te gusto načičkane zgrade ogromne konurbacije koja, pored 12-milionskog Tokija, obuhvata i gradove Kavasaki, Jokohama i Ćiba.

U podnožju točka posetioci mogu da se zabave igrajući video-igrice, flipere, bilijar i mali golf, posmatrajući trke kartinga ili obilazeći halu koju služi kao izložbeni salon "Tojote".

Osim vozom, Odaibu, na kojoj se nalaze moderno sajmište i teniski tereni, Muzej nauke budućnosti, Muzej pomorstva, futuristička zgrada koja je središte velike TV stanice "Fudži", javna kupatila, botanička bašta i mnoge druge atrakcije, moguće je u potpunosti obići i brodom koji ima više stanica.

I TV stanica "Fudži" je atrakcija za sebe – gigantska kugla u njenom sklopu, prečnika 32 metra i težine 1.200 tona, podignuta je na visinu od 123 metra i služi kao popularni vidikovac.

Zasipanje zaliva, sabijanje zemljišta i izgradnja putne i železničke mreže, te pokrivanje kamata kredita i izdatih obveznica do sada su vlasti koštale oko 30 milijardi evra.

Odaiba je prvobitno bila zamišljena kao telekomunikacijski centar na kojem bi bile organizovane velike izložbe posvećene tehnologiji i urbanizmu, ali i kao veliki stambeni kompleks u kojem bi dom našlo 100.000 ljudi.

Veliki troškovi izgradnje i pad cene zemljišta usporili su realizaciju i, donekle, izmenili plan, pa je akcenat sa stanovanja prebačen na zabavne sadržaje, što i daje rezultate.

Tako Odaibu, gde trenutno radi 47.000 a živi samo 11.000 ljudi, godišnje poseti oko 48 miliona radoznalaca, građana Tokija i okoline, biznismena, domaćih i stranih studenata.

Vlasti grada Tokija i dalje razvijaju ovu lokaciju, a plan je da ona u svojoj konačnoj formi ugosti 90.000 radnika i udomi 50.000 stanovnika. Tokio je i jedan od kandidata za Olimpijske igre 2020. godine, a vlasti u tu svrhu planiraju i izgradnju olimpijskog sela na Odaibi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;