INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Santjago Kalatrava - Most Peace Bridge

28.03.2012. | WAN

Prošlog vikenda, grad Kalgari (Calgary) u Kanadi je proslavio zvanično otvaranje mosta Peace Bridge arhitekte Santjaga Kalatrave (Santiago Calatrava) koji premošćuje reku Bov (Bow). Projekat je bio otežan zbog rasprostranjenog nezadovoljstva lokalne zajednice, nakon što je Kalatrava bio izabran od strane gradskih vlasti 2007. godine da konceptualizuje orijentirski most bez prethodnog arhitektonskog konkursa, što je mnogima zasmetalo jer su lokalni arhitekti zanemareni.

Ipak, više od hiljadu građana Kalgarija je prisustvovalo u subotu dugo očekivanoj ceremoniji otvaranja, kojoj je prisustvovao sin arhitekte Majkl. Lokalne vesti Metro News citirali su stanovnika Kalgarija Krisa Tompsona koji je izjavio: "Nisam video poentu (mosta) u početku, ali pošto je on sada ovde i ne čini nikakvu štetu, možda će to biti dobro na duge staze. Mislio sam da je previše moderan za centar grada. Mada, sada mislim da je definitivno vredno imati ga u Kalgariju. To je lep most; to je lep komad arhitekture."

Arhitektonski dizajn je možda impresionirao jednog člana zajednice, ali mnogo drugih je nagrnulo na svoje računare da se žale na izvor finansiranja projekta. Sa cenom od 24,5 miliona dolara, most je finansiran od strane poreskih obveznika, što predstavlja istančan izvor nezadovoljstva za mnoge građane Kalgarija. Jedan od kritičara je postavio svoj komentar na sajtu novine Calgary Herald: "Političari koji su ovo odobrili su prekršili svoja pravila. To je sramna zloupotreba vlasti."

Kalatravina spiralna struktura se sastoji od armiranog betona i čelika sa staklenim krovom koji štiti prolaznike od često oštrih vremenskih uslova koji vladaju u gradu. Sa duplom širinom od postojećih mostova preko reke Bov, uvrnuta cev je podeljena na dva dela: jedan za pešake, drugi za bicikliste, i jedini je most u gradu koji nudi posebni deo za korisnike bicikala.

Uprkos tome, neki meštani su ukazali da potreba za dodatnim mostom nije bila velika da opravda ogromnu cenu, sa jednim od njih koji tvrdi: "Ovaj most zaista nije bio potreban kada imate još jedan most na tri minuta šetnje od njega. A posebno nije bio potreban kada je infrastrukturnim i mnogo hitnijim projektima potrebno tih 25 miliona dolara."

Često slavljeni arhitekta je bio ograničen od strane mnogih faktora u ovom projektu koji je rezultirao pomeranje od njegovog veoma poznatog stila mostova tipa "riblje kosti" ka smirenijoj, skarletnoj, spiralnoj strukturi. Omotač od samo sedam metara je ponuđen Kalatravi zbog blizine lokacije funkcionalnom helipadu i želji da se minimizira ekološki uticaj na rečno korito. Kao takav, most od 130 metara nema stubove i nedostaje mu Kalatravina specifična razigrana arhitektura.

Arhitekta Santjago Kalatrava je dao svoje viđenje: "Iako je projektni zadatak za most Peace Bridge veoma izazovan, arhitektonski koncept dobijen iz zadatka jeste onaj na koji sam veoma ponosan. Za mene je bila časta i zadovoljstvo da radim u ovakom prelepom gradu."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;