INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Njujorški krovovi za 40% hladniji kada su obojeni u belo

12.03.2012. | Gizmag

Dugo je sugerisano da beli krovovi mogu pomoći u smanjenju toplotnih ostrva mikroklima koje okružuju naše gradove jednostavno reflektujući solarnu radijaciju direktno nazad u svemir. Nova studija stavlja teoriju u praksu stavljajući tri bela materijala jedno pored drugog na tri njujorška krova. Rezultati ove studije izgledaju veoma pozitivni, jer beli krovni pokrivači smanjuju maksimalne krovne temperature u letnjem periodu "u proseku za 24 stepeni Celzijusa".

Postoji nada da bi postavljanje belih krovova moglo pomoći u smanjenju efekata zagrevanja mikroklima u gradu, jer su gradske temperature za nekoliko stepeni veće od okolnih područja. Efekat se dešava delimično i zbog upotrebe tamnih materijala sa kojima smo izgradili naše gradove, a koji reflektuju mnogo manje svetlosti od prirodnih okruženja. Njujorška mikroklima noću bude i do 3 do 4 stepena Celzijusa toplija, prema prethodnim istraživanjima Stjuarta Gafina (Stuart Gaffin) sa Univerziteta Kolumbija, koji je sproveo ovu studiju o krovnim površinama uz pomoć NASA naučnika.

Tri testirana materijala bili su etilen-propilen-dien monomer (EPDM) membrana od gume, termoplastična poliolefinska (TPO) membrana i asflatna višeslojna membrana ofarbana elastomernom akrilnom bojom (bela boja na tipičnoj površini krova, drugim rečima). Poslednja membrana sa akrilnom bojom je jeftin materijal koga promoviše gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) u okviru programa Hladnih krovova (CoolRoofs Program) - deo pokreta smanjenja njujorških emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 30 posto do 2030. godine.

Površinske temperature svake površine su bile merene naspram crne kontrolne površine korišćenjem infracrvenih radiometara. Pored toga, piranometri su korišćeni za merenje kratkotalasno zračanje - ujedno onu koja pristiže na površinu (dolazno zračenje) i onu koja napušta površinu (reflektovano zračenje), sa kojom se emisivost površine (njena sposobnost da zrači energiju) određuje.

Rezultati pokazuju da se temperaturne razlike između belih test površina i crnih kontrolnih površina, koje su merene pri sunčanim danima, su u proseku, na vrhuncu dana, bile za 23,6 stepeni Celzijusa hladnije.

Izveštaj pokazuje da su sva tri materijala pokazali "veoma sličan" učinak, svaki sa albedom (koeficijent refleksije) od oko 0,65, za razliku od tipičnog albedo 0,05 za skoro crne krovne površine. Ključno upozorenje istraživanja jeste da su površine koje su testirane sa akrilnom bojom bile potpuno nove, dok su "profesionalne" EPDM i TPO membrane bile stare tri i četiri godine. Značajna mana akrilnih boje ja sa se njihov koeficijent refleksije prepolovi tokom dvogodišnjeg perioda.

Izveštaj tvrdi da ovo dokazuje da su profesionalne membrane efikasnije u održavanju refleksije tokom vremena. To znači da, imajući čak i u vidu pad u performansi akrilnih boja nakon dve godine, izveštaj nalazi da oni i dalje pružaju "značajan podsticaj" nad običnim krovnim površinama.

Boja ima jasne ekonomske prednosti. Nije potrebno ponovno pokrivanje krovnih površina, i boja može biti nanešena od strane vlasnika kuča ili po ceni od 50 centi po kvadratnoj stopi preko volonterske organizacije.

Na prvi pogled skuplji premazi su prošli manje dobro u drugim merenjima. EPDM membrana je imala nižu emisivost od očekivane (i, ovo je zaista dokumentovano u specifikaciji proizvoda). Izveštaj ističe, međutim, da to može zapravo biti prednost u zimskom periodu.

Rezultati su objavljeni u izveštaju pod naslovom "Svetlo je novo tamno - višegodišnje performanse visoko albedo krovova u gradskim klimama (Bright is the new black - multi-year performance of high-albedo roofs in an urban climate) u časopisu Enviromental Research Letters.

Vredi imati na umu da studija tri krova u jednom gradu je nužno ograničena po obimu, i bilo bi fascinantno da se vidi da li slični rezultati mogu biti postignuti u drugim gradovima. Izveštaj takođe ističe da ostali vremenski uslovi, kao što su brzina vetra, nisu uzeti u obzir u ovoj studiji.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;